brott

Inbrottstjuvar utnyttjar barns nycklar

1:36 min

I Stockholm har polisens speciella inbrottsgrupp sett drygt 20 fall där tjuvar har tagit nycklar från barn och ungdomar. Polisen misstänker att tjuvarna sedan, med hjälp av uppgifter i ungdomarnas mobiler, har sökt upp barnens bostäder för att stjäla.

Anita Ström, skolintendent vid Näsbydalskolan i Täby, berättar om en förslagen typ av inbrott där gärningsmännen tar nycklar från barn och ungdomar för att sedan utföra stölder i barnens hem. När man i ett fall upptäckte att en pojkes nycklar blivit stulna och larmade polis och föräldrar, var inbrottet redan ett faktum.

Torgny Wides dotter blev bestulen på nycklar mobil och plånbok under en gymnastiklektion. Snart gick ett larm från en larmfirma.

– Fem minuter efteråt ringde min dotter från skolan och sade att de haft gymnastik, och att någon gått in i omklädningsrummet och plockat med sig nycklar, telefoner och plåmböcker, allt de kunde hitta i princip, berättar han.

Men troligen skrämdes inbrottstjuvarna av larmet, den gången.

Diana Sundin, presstalesman för Stockholmpolisen, har under våren sett ett 20-tal misstänkta fall och slår larm inför sommaren.

– När de här barnen är på badstränder till exempel, tidigare har det varit på skolorna, då går de fram i obevakade ögonblick och plockar telefonen och tittar vem som äger den och var de bor, och sedan tar man nycklarna och åker dit och gör inbrott, säger Diana Sundin och tillägger att tjuvarna även tagit bilnycklar om sådana funnits i lägenheten och sedan stulit bilen.

Även i andra delar av Sverige har man sett liknande brottslighet. Ulf Edberg är presstalesman på polisen i Göteborg.

– Vi har haft liknande fall i Göteborg där folk har varit inne i framför allt ungdomars skol- och föreningslokaler och plockat nycklar. Jag kan inte alls svara på hur vanligt det här är, men det har förekommit, berättar han.

Den här typen av tillvägagångssätt är en del i en större trend där antalet anmälda inbrott i bostäder i Sverige har ökat hittills i år jämfört med samma period i fjol. Både när det gäller lägenheter, fritidshus och villor har antalet anmälda inbrott ökat. När det gäller villor var ökningen närmare 30 procent jämfört med i fjol.

Samtidigt har bland annat programmet Kaliber i Sveriges Radio visat att svensk polis är mycket dålig på att klara upp lägenhetsinbrott. Endast 4 procent av inbrotten klaras upp, något som kan jämföras med 16 procent i Storbritannien.