Alfredsons bästa böcker i en box

8:50 min

I dag fyller humorgiganten Hasse Alfredson 80 år och i samband med det släpps en jubileumsbox med anekdoter, kriminalnoveller, limerickar och barnböcker.

SR Minnen. 

Alldeles i slutet av Hans Alfredsons nu 30 år gamla roman "En ond man" finns en kort historia, en anekdot bara, som jag tror säger något väsentligt om författaren själv. Kanske kan den också förklara något av hans unika position i svenskt kulturliv.

Scenen är en grusväg nära fiskeläget Saltvik i Skåne, en sommardag i slutet av 1930-talet. Berättaren, som bara var en liten parvel då, hade hittat på rackartyg ihop en kamrat, men de hade blivit ertappade av sina föräldrar och bestraffade med stryk. Nu skulle pojkarna hämnas. De beväpnade sig sålunda med ett försvarligt antal ekollon, som de sedan planterade i en lång rad, tvärsöver grusvägen.

Nästa år, säger kamraten, kommer dom jävlarna inte fram här.
Den optimismen är enastående, liksom författarens osvikliga vana att avhandla också tunga ämnen med friskt humör. Därvidlag liknar han förstås Fritiof Nilsson Piraten, men jämförelsen haltar för bredden är större i Alfredsons verk, och därmed även publiken.

Denna bredd speglas utomordentligt väl i en mindre låda, även kallad box, innehållande tre av den idag 80-årige författarens bästa böcker i nytryck, samt ljudboken "Lagens långa näsa", där han själv på fyra cd-skivor läser ett 20-tal kriminalnoveller. Dråpliga berättelser, och sorgliga. Ibland hemska. Alla välskrivna.

Förutom den sedermera filmatiserade romanen "En ond man" finns här även den småsnuskiga boken "Svea Hunds limerickar", komplett med en välbekant kvinna från Gränna, som stryper en ål och vässar en penna; för att inte tala om ormmänniskan ifrån Sumpan, han som fastnar med näsan i... ja, de är oförglömliga, dessa limerickar, första gången utgivna 1976.

Allra bäst i boxen är nog ändå den klassiska barnboken "Varför är det så ont om Q?", skriven redan i slutet av 1960-talet, i vilken en bandit vid namn Boven försöker stjäla all världens bokstäver ihop med en hund som luktar gammal disktrasa och ömsom tituleras förpumpade hundlurk, förblandade flängjycke, förbrakade municipalracka och annat liknande.
Pojken Pim och Påhittiga Johansson tar sig an fallet, och resten är historia.

Någonstans inuti Hans Alfredson bor en liten, optimistisk pojke med fickorna fulla av ekollon, och därför blir också denna jubileumsbox, till skillnad från exempelvis lådvin, ett äventyr, både för stora och små.