Över 1000 nya arter på tio år i Nya Guinea

En delfin med korta fenor, ljusblåa kräftor och en haj som lever i sötvatten - över 1000 nya arter har hittats på Nya Guinea de senaste tio åren.

Ön, som delas mellan Indonesien och Papua Nya Guinea, har världens tredje största sammanhängande regnskogsblock. Mellan 1998 och 2008 har sammanlagt 1060 nya djur- och växtarter hittats där.

– Det är en stor ö med kuperat landskap, snöklädda berg och varma dalar, det skapar förutsättningar för ett väldigt rikt biologiskt liv, säger Allan Carlson, tropikexpert på WWF Sverige.

Bland fynden finns 218 nya växter, varav 100 är orkidéer, 43 reptiler och tolv däggdjur, bland annat den unika delfinen.

Att man har hittat en hel del tidigare okända groddjur är ett tecken på att ön fortfarande är ganska orörd och att ekosystemet är förhållandevis intakt, eftersom dessa brukar vara först att dö ut när miljön förstörs. Men illegal skogsavverkning, palmplantage och gruvdrift hotar det sprudlande och färgsprakande djurlivet.

– Det är en alarmerande utveckling, vi har sett vad som har hänt på Sumatra i Indonesien sedan den kinesiska pappersindustrin kom dit, och sedan skedde samma sak på Borneo. Nu sneglar de på Nya Guinea, säger Allan Carlson.

Han tror att det fortfarande går att rädda ön, men det kräver förändringar på det politiska planet, och han är inte överdrivet optimistisk.

– Medan vi pratat skövlas den livsviktiga skogen. Jag tror nog tyvärr att det här är en av de sista goda nyheterna av det här slaget som vi får uppleva.

Så i kommunikationen med politiker och myndigheter med makt att förändra tror Allan Carlson att det gäller det att använda sig av andra argument än att det ”är häftigt med en massa nya växter och grodor”.

– Man brukar hitta en hel del andra värden också, som att de nya växterna och arterna har kemiska substanser som kan bidra till medicinsk forskning. Där tror jag att vi är snart, och det gäller att berätta det.