Hyrorna i Luleå skjuter i höjden

En nyrenoverad tvåa i centrala Luleå kan kosta mer än en liknande tvåa i Stockholm, som är den kommun som ligger bland de högsta på listan över höga hyror i landet. Hyresgästföreningen får ofta ta emot samtal från medlemmar som vill ha ner hyran.

En nyrenoverad tvåa i centrala Luleå kan kosta mer än en liknande tvåa i Stockholm, som är den kommun som ligger bland de högsta på listan över höga hyror i landet.

De flesta som ringer är äldre. Singnar rönnbäck är aktiv i pensionärernas riksorganisation, PRO, och han säger att hyran är ett stort problem för pensionärerna.

- Det är hemsk de ringer och gråter, säger han.

Anders Ekström på hyresgästföreningen håller med om att hyrorna i Luleå är höga och att de får många reaktioner på det. 

Henrik Nordström hyr en etta på 60 kvadratmeter på Storgatan i Luleå. Den kostar 5 400 kronor i månaden.

- När man jämför med kompisar som bor i andra städer hajar de till när de hör vad man betalar i hyra. I Stockholm hade det varit mer förståerligt, men det här är ju långt från därifrån, säger Henrik Nordström.

En nyrenoverad tvåa i centrala Luleå kan kosta 5 000 kronor i hyra. Det är mer än vad vissa tvåor i gott skick i centrala Stockholm kostar. Det är byggåret, hyresvärden och skicket på lägenheten som spelar in. Stockholm har dyrare hyror överlag än Luleå, men inte så mycket i alla lägen ändå.

Sten Fors som är chefsförhandlare på Hyresgästföreningen har alla siffror. Han tycker att det är normalt att vissa lägenheter kan kosta lika mycket i Luleå som i Stockholm. Han kan också se flera anledningar höga hyror i Luleå. Bland annat höga uppvärmningskostnader och fastighetsskatter.

Caroline Pouron, SR Norrbotten

E-post caroline.pouron@sr.se