USA ser oroligt på Afrika – skickar krigsmateriel

2:04 min

USA har beslutat att sända avancerad krigsmateriel till ett flertal afrikanska länder. Det är ett led i försöken att bekämpa den växande islamiska fundamentalismen på kontinenten.

Ur amerikansk syndvinkel är det största hotet i Afrika den somaliska rörelsen al-Shabab. Den kontrollerar stora delar av Somalia och har starka kopplingar till al-Qaida.

USA ger därför militärt stöd motsvarande 45 miljoner dollar till den styrka från Afrikanska unionen som stödjer den svaga interimsregeringen i Somalia. Styrkan kontrollerar bara en liten del av den sargade huvudstaden Mogadishu.

Det framgår av de dokument om det amerikanska stödpaketet som nyhetsbyrån AP kommit över.

Stödet till de 9 000 soldater från Uganda och Burundi som ingår i AU-styrkan, består bland annat av drönare, det vill säga förarlösa spaningsplan, samt hjälpmedel för mörkerstrid och kommunikationsutrustning.

Efter Usama bin Ladins död och de pågående rockaderna inom ledarskiktet i al-Qaida är de amerikanska farhågorna nu att terrornätverket kommer flytta sitt fokus.

Istället för att fokusera på Pakistan och Afghanistan kan al-Qaida lägga mer kraft på sin verksamhet i Afrika och då i synnerhet Somalia, men även Jemen på arabiska halvön. 

USA:s blivande försvarsminister Leon Panetta har varnat för att hotet från al-Shabab ökar och man är mån om att al-Qaida inte ska får ett starkare fäste i Somalia.

USA:s intressen i Afrika gäller i huvudsak de islamistiska rörelserna som också spritt sig till andra delar av kontinenten.

Under måndagen utfördes en blodig attack mot en ölstuga i norra Nigeria, där minst 25 personer dödades och en extrem islamistisk sekt misstänks vara ansvarig.

Det, samt strider mellan regeringstrupper från Mali och Mauretanien mot en islamistisk milis i fredags, visar på att den militanta islamismen växer i Sahelområdet i Västafrika.

Även Mauretanien och Mali kommer få omfattande amerikanskt militärt stöd; över 20 miljoner dollar.