Polisen ber utpekade nationaliteter om ursäkt

1:48 min

Efter att tre nationaliteter pekats ut i samband med en våg av bostadsinbrott ber nu Södertörnspolisen i Stockholm om ursäkt. Det var i ett utskick som polisen varnade för inbrottsligor från Chile, Rumänien och Litauen. Chilenska riksförbundet var en organisation som krävde en ursäkt eftersom utpekandet drabbade chilenare bosatta i Sverige.

Södertörnspolisen skickade ut delar av ett internt material till organisationen för grannsamverkan.

Där varnades allmänheten för en våg av inbrott och uppmanades att vara särskilt uppmärksamma med bland annat folk från Chile, Litauen och Rumänien.

– Det är inte bara de som gör inbrott, de kan vara från alla länder, säger Daniela López, en av de chilenare som känt sig kränkt av polisens formuleringar.

Chilenska riksförbundet har protesterat offentligt och krävt en ursäkt av polisen i Huddinge.

Enligt uppgift till Ekot är Stockholmspolisens ledning mycket kritisk till formuleringarna i utskicket från Södertörn.

Södertörnspolisen vill be de som reagerat om ursäkt, men vill inte säga om den har gjort nått fel. Det får i så fall Justitieombudsmannen avgöra, om någon anmäler saken.

– Vi har fått reaktioner från personer som känner sig kränkta, så vi kan bara be om ursäkt och förtydliga att vi behöver gå ut med viss information ibland; det är viktigt att den inte tas ur sitt sammanhang. I det här fallet handlar det om tillresta personer, inte personer som bor i landet, säger Hesam Akbari, presstalesman vid Södertörnspolisen.