Saab säljer fabriken i Trollhättan

0:56 min

Saab kan komma att få in 255 miljoner kronor genom att sälja delar av sina fastigheter till Hemfosa. Biltillverkaren har stora ekonomiska problem och just fastighetsaffären anses vara viktig för att stärka företagets kassakista, säger informationsdirektören Eric Geers.

 |

Den här veckan har ledningen för biltillverkaren Saab automobil presenterat två affärer värda 345 miljoner för att stärka bolagets kassakista, som inte har räckt till för att betala ut lönerna till de anställda.

I dag handlar det om en affär som innebär att fastighetskonsortiet Hemfosa köper delar av Saabs fabriksfastigheter i Trollhättan, utan att affären godkänts av statliga Riksgälden eller Europeiska investeringsbanken, EIB.

– I praktiken blir det så att vi säljer hälften av Saabs fastighet och värdet ligger på omkring 300 miljoner. Pengarna kommer in till bolaget och det är väldigt viktigt i det här läget för vi behöver stärka vår kortsiktiga likviditet, säger Saabs informationsdirektör Eric Geers.

Är fastighetsaffären godkänd av EIB och Riksgälden?

– Nej, den är inte godkänd just nu men vi förväntar oss inga problem och tror att det kommer att gå igenom.

Fabriksfastigheten här på Stallbacka industriområde i Trollhättan är en viktig del av de garantier som finns för lån hos EIB, men Eric Geers tror alltså inte att det ska bli några problem att få fastighetsaffären med Hemfosa godkänd av EIB och Riksgälden. Affären är på 225 miljoner kronor.

Men den hårt pressade vd:n Victor Muller sitter här i Trollhättan med Saabledningen och försöker få ihop ännu mer pengar. För dagens besked om fastighetsaffären och den offentliggjorda affären i går om en förskottsbetalning på 120 miljoner kronor från ett kinesiskt bolag som beställt 582 Saabbilar, räcker inte för att få igång fabriken igen. Även om Saabledningen lovat att de obetalda lönerna ska finnas på de anställdas konton den här veckan.

Bara löneutbetalningarna beräknas uppgå till ungefär 150 miljoner kronor varje månad. Till det bedöms det finnas obetalda räkningar på 700 och 800 miljoner kronor.

Därför vill Saabledningen kunna få in den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som sagt sig vara beredd att gå in med pengar, något som IF Metall med förbundsordföranden Stefan Löfvén tycker borde kunna ske snart.

– Det är en viktig pusselbit för den kortsiktiga finansieringen men sedan gäller det också att ha fokus på den långsiktiga finansieringen, och där har Antonov länge sagt att han vill vara med och finansiera det, och regeringens egen myndighet, Riksgälden har sagt ja, GM har sagt i princip ja med något förbihåll som jag inte vet vad det är, men om vi förutsätter att det här var i slutet på april har det alltså gått två månader och jag tycker att det borde jobbas mer aktivt för att Antonov ska komma in som medfinansiär, säger Stefan Löfvén.

Också Saabledningen, med informationsdirektören Eric Geers, vill ha snabba besked från regeringen om hur man ställer sig till Vladimir Antonov som delägare i Saab, eftersom man då skulle kunna få in betydligt mer pengar.

– Jag tror det skulle vara väldigt bra för anställda och alla här att veta varför inte Antonov som gärna vill investera i Saab inte kan det. Riksgälden har ju sagt okej till honom, och så väntar vi på någonting, men alla verkar bara skylla på varandra, säger Eric Geers.