grekland

Kravaller och strejker inför sparpaket

0:54 min

Demonstrationerna i Aten mot Greklands föreslagna sparpaket fortsatte under tisdagskvällen och kravallerna eskalerar.

En fredlig, facklig demonstration urartade i kravaller i dag i Aten. Ekots David Rasmusson hamnade mitt i kaoset.

Strejker och demonstrationer skakar krisens Grekland. Landets två största fackförbud har påbörjat en 48 timmars generalstrejk i protest mot det planerade besparingspaketet och utanför parlamentet drabbade polis och demonstranter samman på nytt.

Medan politikerna i parlamentet i dag fortsatte debattera det i Grekland så impopulära sparpaketet stod delar av landet stilla i den 48 timmars generalstrejk som utlysts av de två största fackförbunden. Bussar och spårvagnar och vissa färjor står stilla, flyg har blivit försenade, banker och skolor är stängda.

Facken arrangerade även stora demonstrationståg som marscherade mot Syntagmatorget, en av dem som gick i ledet var Erik Helgesson från Svenska Hamnarbetarförbundet. Han är egentligen i Aten för att följa med "Ship to Gaza", men ville visa sympati med kollegorna i det grekiska förbundet.

Även i dag uppstod våldsamheter. Strax efter klocka ett svensk tid började en stor grupp svartklädda demonstranter gå till attack mot polisen med gatsten och påkar. Glasrutor krossades, soptunnor sattes i brand och turister flydde springande från shoppinggatorna. Polisen svarade med batonger och tårgas.

Strejken fortsätter i morgon och då förväntas även parlamentet rösta om det sparpaket på nästan 250 miljoner kronor, som EU och IMF kräver måste genomföras för att de ska fortsätta betala ut nödlån till den skuldtyngda nationen.