Fatmomakke

Inga språkpoliser när sydsamiskan återerövras

2:12 min

Fatmomakke i Vilhelminafjällen är i veckan samlingsplats för dem som intresserar sig för sydsamiska. Språket som endast talas av omkring 500 personer i Sverige kräver underhåll och då är ett så kallat språkbad en bra början säger Åza Nejne, en av arrangörerna.

– Det är inte skola i den bemärkelsen utan ett roligare och lättsammare sätt att pröva på och lära sig samiska, säger Åza Nejne.

Språkbadet vänder sig till såväl barn som vuxna och de 34 deltagarna leds av en handfull lärare i sydsamiska.

Språkbadet arrangeras av Vilhelmina södra sameby och studiefrämjandet Södra Lappland genom medel från Institutet för språk och folkminnen. Projektet har beviljats 122 000 kronor och tanken är att det ska bli en fortsättning nästa sommar.

Åza Nejne betonar att det i Fatmomakke inte tillåts några pekpinnar.

– Det viktigaste är att man hittar ett forum där man vågar använda samiskan och inte riskerar att råka ut för några språkpoliser som säger att sådär låter inte sydsamiskan.

Den filosofin är ett fullständigt måste om man ska kunna bevara ett språk, säger Åza Nejne.

– Om man är modersmålstalande måste man bjuda på att det kan få låta lite eljest till en början. För varje nytt sydsamiskt ord du lär dig har du återerövrat språket litegrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio