Enköping

Fynd från vikingatiden framgrävt

1:16 min

Nya arkeologiska fynd från vikingatiden har gjorts vid de pågående utgrävningarna i Garn utanför Biskopskulla i Enköpings kommun. Det var för en vecka sen som det hände saker, berättar projektledaren Annika Larsson.

– Christian som hittade det, han sa titta här Annika och då började hjärtat klappa för vi såg direkt att det var ett mynt. Men då vet man ju inte med detsamma vad det är för mynt, men det var så litet och lätt så att det var klart att det var ett gammalt mynt.

Stort som en gammal 25-öring?

– Ja, precis. Vi kan datera myntet till 1180 ungefär som jag säger är unikt, men det är inte helt unikt för det finns ett likadant mynt till, men nästan helt unikt.

Visar myntet också att här har det varit fint folk?

– Ja, för att myntet tillhör ju kungamakten. Man kan ju bara spekulera om hur myntet hamnat här.

Varför är den här platsen intressant, hur kommer det sig att ni har studerat den här i flera år och att ni gräver just nu?

– Det började med ett forskningsprojekt som gick ut på att studera om man kunde ta dyrbara metaller som järn och koppar från Dalarna ner till Birka under vikingatid och då dök den här vattenvägen upp som då är någon slags ryggrad inom det gamla folklandet Fjärdhundraland och då stod vattnet och skvalpade precis på den här platsen där vi står nu.

Hoppas ni hittar något mer häftigt.

– Ja, det får vi väl hoppas, men några fler mynt ska vi nog inte hitta för att vi har sökt nu den här veckan. Men vi hittar andra saker. Vi hittar fina verktyg och andra saker som kan berätta för oss om historien.