Återkallar stora partier groddar efter ehec-smittan

1:36 min

Oron växer nu bland landets livsmedelsproducenter efter beskedet i går om att en svensk man smittats av den allvarliga typ av ehec som tidigare drabbat främst Tyskland. I handeln dras nu stora partier groddar tillbaka.

– Efter att livsmedelsverket gick ut med rekommendationen att inte äta råa groddar har vi återkallat de vi har i sortimentet. Vi följer det här väldigt noga och utgår från det myndigheterna rekommenderar, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Det handlar om flera tusen förpackningar av groddar som Ica har valt att återkalla från sina butiker.

Efter att livsmedelsverket i måndags gick ut med varningar om att det fanns livsmedel som var smittat av ehec har även Svenskt Sigill, som kontrollmärker svensk mat, varit i kontakt med producenter av livsmedel.

Svenska odlare är bekymrade och oroliga för hur smittan har spridits.

– Det är något som producenterna tar på stort allvar. Det är väldigt viktigt att vi inte får något problem när det gäller smittskydd och svenska produkter, säger Anna Richert, talesperson för Svenskt sigill.

Vad gör Svenskt Sigill och livsmedelsproducenter nu?

– Vi måste få reda på, från livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet, var smittan kommer ifrån. Det vet inte vi idag. Är det fröerna eller bevattningsvattnet? Det finns ingen säker kunskap och det måste vi ha för att veta vilka åtgärder vi ska sätta in, säger Anna Richert.

För första gången har en person smittats i Sverige av samma allvarliga ehec-typ som drabbat Tyskland och Frankrike, där antalet döda har stigit till 47.

I väntat på att smittkällan hittas rekommenderar livsmedelsverket att tvätta både händer och grönsaker så noggrant som möjligt.