Almedalen 2011

Jimmie Åkessons tal i Almedalen 2011

2:05 min

Säkerheten hade höjts när Sverigedemokraternas partiledare talade i Almedalen på Gotland i förmiddags. Det fanns gott om poliser och säkerhetsvakter i publiken på gräsmattan. Men de enstaka röster som försökte störa talet drunknade i högtalaranläggningen och Jimmie Åkesson trivdes bra på Almedalens scen.

Här kan du lyssna på hela talet i efterhand - eller ladda ner det som podd.

Jimmie Åkesson kommer upp på scenen bara någon minut efter utsatt tid, klockan 11. Han hälsas av applåder från publiken.

– Sverigedemokraterna är etablerade och påverkar politiken. Det ska vi vara oerhört glada och stolta över, säger Jimmie Åkesson.

Han inleder med att tala om sjukförsäkringen, och de förändringar som de rödgröna partierna, med stöd av SD, röstade igenom.

Han kritiserar också de som inför valet i höstas kom med vad han kallar "domedagsprofetior" om vad som skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

– Har räntorna chockhöjts? Störtdök kronan? frågar Åkesson retoriskt, och konstaterar att även i år kom jultomten till de flesta.

– Världen gick inte under för att vi fick ett nytt riksdagsparti, säger han.

Han medger att det blivit en svår parlementarisk situation men säger att SD från start varit beredda att ta ansvar för Sverige.

– Ändå har det uppstått vissa problem, vissa ledamöter från andra partier i riksdagen har tryckt på fel knappar eller på gått på toaletten vid omröstningen.

– Jag kan förstå att det inte är lätt eller roligt att regera i minoritet, men det brukar fungera, säger Åkesson och beskyller regeringen för arrogans.

– Man förankrar inte sin politik utan blundar och hoppas, förutom i två frågor: när det gäller att vara med i ett anfallskrig och när det gäller att göra extrem invandringspolitik ännu mer extrem.

Han fortsätter att rikta hård kritik mot regeringen i flera frågor.

Han säger att SD inte är principiellt emot skattesänkningar, och att partiet är berett att diskutera ett femte jobbskatteavdrag.

– Effekten av jobbskatteavdraget måste ställas mot andra frågor. Det finns stora hål att fylla i välfärden.

Det är en sak att regera i majoritet, men om man inte har det sätts ens statsmannakvalitet på prov, menade Åkesson.

Åkesson övergår till att läsa ett avsnitt ur Nalle Puh:

Alltför många människor betraktar politik som Nalle Puh betraktar sina tassar. Om höger tycker något måste alltid vänster tycka tvärtom. Motsattsförhållandet är viktigare än vad man tycker i frågan.

– Vi har röstat med både höger och vänster i olika frågor, som menar att man inte alltid måste vara höger eller vänster.

– Det viktiga är hur en fråga går ihop med vår grundläggande socialkonservativa analys.

Därför vill SD till exempel försvara vårdnadsbidraget, och familjers rätt att välja själva, enligt Åkesson.

Han kritiserar också Reinfeldts trevare till ett samarbete med Miljöpartiet, som han menar är ett utpräglat vänsterparti, som dessutom leds av "en person som varit syndikalist".

– Man bör fråga sig vad som är bäst för Sverige. Är det bäst för regeringen att luta sig mot ett Miljöparti som vill motverka möjligheten för brottsoffer att få upprättelse, öppna Sveriges gränser helt och göra Europas mest extrema invandringspolitik ännu mer extrem? frågade Åkesson.

– Jag tror inte att Fredrik Reinfeldts väljare tycker det.

Han riktade sig sedan till MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson:

– Vi tänker inte ge er en millimeter till att bli det tredje alternativet och vi tänker visa vad vi riskerar med MP som stödparti åt Reinfeldts regering.

Jimmie Åkesson övergår till en annan fråga: trygghet. Om det saknas trygghet är friheten inte lika mycket värd.

Åkesson berättar om "Hjördis i Malmö", som har berättat för honom att en liga från Östeuropa brutit sig in i hennes hem, misshandlat henne och stulit bland annat hennes vigselring.

– Hur ska man kunna utnyttja sin frihet om man inte är trygg nog att gå ut på sin egen gård? säger Åkesson.

Åkesson går över till kriminalpolitiken.

– Hur bekämpar vi brottsligheten i Sverige och hur ger vi upprättelse till brottsoffer?

I stället för att värna om brottsoffer värnar andra partier om brottslingar. Det krävs väldigt mycket för att den nya rubriceringen "synnerligen grov misshandel" ska användas, enligt Åkesson.

– Vi behöver ett nytt tänk inom Kriminalvården. Det är samhället och medborgarna som ska skyddas mot brottsligheten. Gärningsmännen ska straffas för de brott som de har gjort sig skyldiga till. Det är fullständigt orimligt med mängdrabatt när man döms för flera brott.

– Preskriptionstiden för grova brott mot liv och hälsa ska avskaffas.

Vi måste sätta ner foten. Frihet förutsätter trygghet, säger Åkesson och får nya applåder.

Han vill öka polisens resurser. Sverigedemokraternas kriminalpolitik ska bli lika känd som invandringspolitiken.

– Vi ska bli partiet för lag och ordning.

SD har en vision om Sverige som vårt gemensamma hem, folkhemmet, där den starke inte trycker ner den svage, säger Åkesson.

Han tar bland annat upp rätten för äldre par som han menar ska få bo ihop även när en av dem behöver vård. Man ska inte heller behöva vänta på akutvård, och det behövs mer psykvård för unga.

– Grunden för folkhemmet eroderar, Sverige slits sönder.

Han lägger skulden för detta inte bara på den nuvarande regeringen, utan också på tidigare.

– Samhörighet glöms ofta bort när man pratar om folkhemmet. Fosterlandskärlek är större än någon annan makt, säger Åkesson och menar att han citerar Per-Albin Hansson.

Han menar att Sverigedemokraterna är den logiska arvtagaren till idén om folkhemmet, och får applåder.

– Vi kan komma dit igen, utan kelgrisar och styvbarn, utan splittring, utan gettoliknande stadsdelar där bilar brinner, säger han.

– Vi är här för att återupprätta folkhemmet och vi är här för att stanna, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.