Saab

Antonov ställer in presskonferens

I morgon skulle den ryske bankmannen Vladimir Antonov äntligen ha tagit bladet från munnen och uttalat sig om Saab. Men så blir det inte.

Vladimir Antonov meddelar via sin talesman Lars Carlström att torsdagens planerade presskonferens ställs in.

– Han har fått ökade engagemang under morgondagen som har att göra med olika initiativ för Saab, säger han till P4 Väst.

Carlström säger att de så snart som möjligt ska återkomma med en ny tid.

Antonov kommer dock att befinna sig i Sverige i morgon.

Det är nu också känt att General Motors inte kommer att blockera Vladimir Antonov inträde i Saab Automobile. Victor Muller fick beskedet av GM i USA för ett par veckor sedan.

Snarare är det så att Antonovs entré är en förutsättning för att de fortfarande mycket täta banden mellan GM och Saab ska kunna upplösas som båda parter vill, erfar TT.

GM är Saabs klart största underleverantör och äger därtill fortfarande alla rättigheter till dagens bilmodeller. GM äger också preferensaktier för 326 miljoner i (cirka 2,1 miljarder kronor) som man vill sälja.

Att Saab vill bli fritt från GM är känt liksom att GM vill avsluta sitt ägarengagemang i Saab. Men som vanligt saknas det pengar. Det är där Antonov skulle komma in.

Enligt Dagens Industri är GM berett att ge Saab "en kraftig rabatt" när man Saab köper loss bolaget, kanske ned till 800-900 miljoner kronor. En källa säger till TT att Saab räknar med att behöva betala "betydligt mindre" än 2,1 miljarder.

TT: När kan då detta köp ske?

– Så snabbt det bara går. Vi måste ha ett system där vi är mer flexibla och kan styra själva. Det är för många kockar nu och vi har sett vad det leder till, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab.

GM har haft en dialog med Antonov och förklarat sig vara nöjd med honom som delägare och finansiär. GM uppges vänta på en kontakt från den svenska regeringen så att regeringen och GM tillsammans kan medverka till att Antonov godkänns.

Då skulle möjligen Europeiska investeringsbanken (EIB), som ännu inte kommit fram till någon ståndpunkt kring Antonov, komma ut.

– Om regeringen vill något i den här frågan, så kommer EIB att vara följsammare. Jag ska inte klandra EIB utan jag menar att det här är regeringen som helt och hållet är ansvarig för vad som händer, säger Lars Carlström till TT.