Alexander Lundholm, reporter/programledare

Alexander Lundholm arbetar för Radiosporten i Stockholm.

Karriär i korthet:
Jobbade med webb och text-tv på SVT Sport under fem år (2005-2009), samtidigt som jag gick på gymnasiet och journalisthögskolan i Stockholm. Praktiserade därefter på Radiosporten hösten 2009 och fortsatte som vikarie fram till dess att jag gjorde programmet P3 Sport 2011-2012. Därefter jobbade jag som frilansjournalist och gjorde dokumentärer för P1. Sedan 2013 är jag anställd på Radiosporten.

Varför jobbar du på Radiosporten?
För att utmaningarna är många och variationen så stor. Och jag älskar att jobba med direktsändningar, reportage och dokumentärer.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?
Jobbat som politisk journalist. Eller mellanstadielärare.

Vad gör du på fritiden?
Tränar friidrott och på gym. Älskar i övrigt att vara hemma och ta det lugnt. Vill börja spela curling.

Egna idrottsmeriter:
Har varit friidrottare i hela mitt liv och framförallt sprinter. Tog mig till semifinal på 100 meter i ett JSM en gång, bättre än så var jag aldrig. Hopp- och kastgrenar var jag totalt värdelös på. Nästintill obefintlig bollkänsla.

Bästa idrottsminne?
Det var otroligt häftigt att vara på plats och referera när Armand Duplantis vann EM-guldet i stavhopp i Berlin 2018. Det var en sagolik kväll. Ett annat underbart minne jag har är från Rio-OS 2016. Det var magiskt att sitta på Copacabana och titta på beachvolleyboll, tillsammans med tusentals brasilianska åskådare.

Sämsta idrottsminne?
Senegal-matchen i Fotbolls-VM 2002 var ju inte kul. Och den gången Magdalena Forsberg sköt på fel tavla (då var jag förkrossad resten av dagen). Motgångar inom idrott kändes tyngre i tonåren, uppenbarligen!

Mejla Alexander: alexander.lundholm@sr.se