Vrede i Aten efter ja till sparpaket

0:55 min

Det grekiska parlamentet röstade i dag igenom det sparpaket på närmare 250 miljarder kronor som EU och IMF har krävt för att de ska fortsätta betala ut nödlån till landet. Det mycket impopulära beslutet har lett till våldsamma kravaller i Aten.

Det brinner på Syntagmatorget, några hundra unga demonstranter attackerar polis med stenar och polisen svarar med tårgas och chockgranater. Luften är tung att andas, rapporterar Ekots David Rasmusson.

– Det här är det grekiska folkets revolution, säger den unge demonstranten Pablos.

Runt torget och längs sidogatorna är det fullt av krossat glas och brinnande sopor. Kravallerna började i förmiddags men efter att resultatet av parlamentens omröstning blev känd blev de betydligt mer våldsamma och flera personer har skadats.

155 av de 300 ledamöterna röstade i dag för paketet som innebär besparingar på cirka 250 miljarder kronor på fyra år. Att det skulle bli ett ja var ett krav från EU och IMF för att de skulle fortsätta betala ut Greklands nödlån. Dessutom ska man sälja ut statliga bolag för närmare 460 miljarder kronor.

Om paketet genomförs fullt ut väntar tuffa tider för det grekiska folket. Flera skatter kommer att höjas och kraftiga nedskärningar kommer att göras i den offentliga sektorn

I Aten mottogs dagens besked med vrede, men från EU var det positiva tongångar. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy välkomnar omröstningsresultatet och ser det som ett tecken på nationellt ansvarstagande.

Men redan i morgon kommer ytterligare en avgörande omröstning i det grekiska parlamentet, då gäller det de lagändringar som krävs för att själva paketet ska kunna genomföras, ändringar som har röstats genom i finansutskottet.

Och även demonstrationerna lär fortsätta. Den 38-årige läkaren George Thomaidis som för att fly kaoset på gatorna tagit sig in i en hotelllobby säger att han och de andra tusentals fredliga demonstranterna inte låter sig skrämmas av våldsverkarna.

– De flesta är provokatörer, bara ett fåtal av dem kämpar för en ideologi, säger han.