Tarmbakterier kan påverka åderförkalkning

1:31 min

Bakterierna i tarmen kan ha en koppling till vilka som drabbas av åderförkalkning. Det visar oväntad och ny forskning som presenterades på den internationella konferensen om åderförkalkning i Göteborg i veckan.

Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska Akademien presenterade sina preliminära resultat och menar att många underskattar betydelsen av våra tarmbakterier.

- Jag tror att många inte tänker på att vi står så tätt sammanflätade med våra bakterier i tarmen, och att man snarare ska se tarmfloran motsvarande ett organ som levern.

Det Fredrik Bäckhed pratar om är att vi faktiskt har 10 gånger fler bakterieceller i tarmen, än vad vi har människoceller i kroppen. De här bakterierna är livsviktiga för att vi ska kunna bryta ner maten vi äter och ta upp näringsämnen. Men exakt vilka bakterier som finns där varierar mellan människor, något som har visat sig påverka kroppen på avgörande sätt.

För att se om det fanns något utmärkande i tarmfloran hos personer som haft hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan, gjorde Fredrik Bäckhed genetiska analyser på de bakterier som fanns i avföringen hos 15 sjuka, och 15 friska personer.

Efter att ha jämfört tre miljoner gener av tarmflorans arvsmassa har han hittat fyra gener hos bakterierna, som kopplas till höga kolesterolnivåer. De kan leda till åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar som just hjärtinfarkt eller stroke.

Det forskarna ser är att tarmfloran påverkar nybildandet av blodkärl i tarmen vilket kan påverka närings- och energiupptaget från tarmen.  Eftersom tarmfloran påverkar blodkärlsystemet och vår ämnesomsättning kan den utgöra en viktig faktor som påverkar hjärtkärlsjukdom.

Bakterieinfektioner och tandlossning har varit kopplade till åderförkalkning och forskarna har tidigare visat att bakterier som finns i placket även återfinns i munhålan och tarmen.

Nu har de undersökt om tarmfloran är förändrad i patienter med åderförkalkning genom att utföra storskalig metagenomsekvensering. Data visar nu att flera bakterier i tarmen korrelerar med inflammation i serum samt att fyra bakteriegener kan förutspå det " dåliga" kolesterolet LDL koncentration i serum.

- Därför anser vi nu att metagenomet utgör en viktig faktor för vår  hälsa  och kan vara en bidragande faktor för  hjärtkärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed.

Att analysera generna hos bakterierna i tarmarna på det här sättet kan bli vanligare i framtiden, i takt med att genetiska analyser blir snabbare och billigare. Det kan visa på fler oväntade kopplingar mellan de bakterier som vi ständigt bär med oss, och de sjukdomar som drabbar våra kroppar.