Saab får ytterligare ett lån - betalar ut lönerna

2:23 min

Saab har fått klart med ett lån på 25 miljoner euro, drygt 230 miljoner kronor, från fonden Gemini Investment Fund. Saab tänker använda pengarna till att betala leverantörer så att produktionen i fabriken kan komma igång igen. Lönerna till de anställda ska nu också vara på väg.

Saab har tidigare lån och affärer med Gemini-fonden. Det är en investeringsfond som har kopplingar till den ryske affärsmannen Vladimir Antonov, som vill bli delägare i Saab.

– Vi har lånat pengar från dem, de tror på Saab. Det har de gjort tidigare och det gör de fortfarande, säger Gunilla Gustavs, informatör på Saab Automobile.

Vad ska ni använda de här 25 miljonerna euro till i första hand?

– Det här är en del av den kortsiktiga finansieringen som vi har jobbat med att få på plats. Framför allt ska det användas till våra leverantörer. Vi har betalat våra anställda. Nästa steg är att jobba med leverantörerna, med syfte att återgå i produktion.

När det gäller lönerna till de anställda har Saab alltså tryckt på knappen och lönerna är på väg, enligt Gunilla Gustavs.

Den biten täcks av försäljningen av fastigheter som Saab presenterade tidigare i veckan. Nu hoppas Saab kunna komma överens med leverantörerna och betala dem, så att produktionen som i princip stått stilla sedan i april ska kunna komma igång igen.

När det kan komma att hända vet man inte, det handlar än så länge om förhoppningar.

– Men med de kortsiktiga finansieringslösningar som vi har fått in nu tror vi att vi har ett mycket bättre läge för att komma fram till en överenskommelse med våra leverantörer, säger Gunilla Gustavs.

Från leverantörernas sida är reaktionen på dagens mångmiljonlån till Saab sval.

Sven-Åke Berglie på Fordonskomponentgruppen kallar eftermiddagens besked för intressant, men säger att det behövs mera för att rädda Saab på längre sikt.

– Det är en pusselbit till i Saabs kortsiktiga finansiering. Det är positivt. Men jag tror inte att de är i mål ännu.

Vad hoppas du ska hända framöver?

– Det är naturligtvis att de för det första får ihop den här kortfristiga finansieringen, som måste vara så stor att de garanterat kan betala löner och betala sina leverantörer. Det andra är att den långsiktiga finansieringen klaras av, så att det finns en långsiktig uthållighet i företaget, säger Sven-Åke Berglie på Fordonskomponentgruppen.

Anette Hellgren, klubbordförande för fackförbundet Unionen på Saab i Trollhättan är mycket glad över att de anställda nu ska få sina junilöner.

– Det är jätteskönt, känns fantastiskt, säger hon.

Samtidigt får regeringen i dag ny kritik för att den inte ger besked om den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som finansiär och delägare i Saab Automobile.

Kritiken kommer från Västsvenska Handelskammaren. Vd:n Johan Trouvé skriver i ett pressmeddelande att det är svårt att förstå varför regeringen skjuter frågan ifrån sig när GM har godkänt Antonov och Riksgälden har godkänt Antonov.