FP vill ändra reglerna för arbetskraftsinvandring

0:55 min

Folkpartiet föreslår en ökad arbetskraftsinvandring. Det sade folkpartiledaren Jan Björklund i dag inför sitt tal i Almedalen i Visby.

– Vi ska bli bättre i den här globala talangjakten, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Folkpartiet vill göra det möjligt att få mer kvalificerad arbetskraft till Sverige. Detta bland annat för att kunna möta en väntad brist på arbetskraft i framtiden. Då är det enligt Folkpartiet bra om den som har en högre utbildning och talar engelska eller svenska, kan komma till Sverige i sex månader och söka jobb. Men en förutsättning är att personen i fråga har pengar nog att försörja sig själv tills hon eller han har fått ett jobb.

På samma sätt ska den som har ett startkapital och erfarenhet av företagande kunna komma hit och starta ett företag. Men hur mycket pengar hon eller han måste ha med sig för att få komma till Sverige kunde inte utbildningsministern svara på idag.

– Det får man titta på, men förslaget är avsett för den som har tillräckligt med pengar för att klara sig.

Ett tredje förslag rör gäststudenter som automatiskt ska få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i sex månader efter avslutad examen.

Under historien har flera stora invandrargrupper präglat Sverige. Det handlar till exempel om italienare, jugoslaver, greker och finländare. Men på senare år har Sverige inte tillåtit någon större arbetskraftsinvandring.

– Det är ett problem att vi nästan stängde dörren på 70-talet, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Enligt Jan Björklund behövs det mer arbetskraft i Sverige som kommer från andra länder.

– Det är dags att överge attityden att det är överflödigt med arbetskraftsinvandring, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Folkpartiet har ännu inte frågat de andra allianspartierna hur de ser på förslagen.