Självkritisk Maud Olofsson rörd till tårar

Centerledaren Maud Olofsson var självkritisk när hon höll sin sista presskonferens som partiledaren i Almedalen i Visby.

Hon tycker att hennes parti borde har varit mer aktiv i debatt om integration och invandring.

– Det är inte invandrarna det är fel på, utan invandringspolitiken, sa hon.

Maud Olofsson blev rörd till tårar när hon gjorde en kort beskrivning av sin tid som partiledare och bildandet av den borgerliga alliansen, och fick lov att be om en näsduk för att torka tårarna.

– Jag är mäkta stolt över att vara alliansens morsa och över att ha satt Högfors på den politiska kartan.

Maud Olofsson angrep också Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt för att äventyra det så kallade finanspolitiska ramverket inför behandlingen av statsbudgeten i höst i Riksdagen.

Hon varnade honom för att göra "gemensam sak med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna", i motståndet mot fortsatta skattesänkningar av inkomstskatterna för dem som har ett arbete.

Det finanspolitiska ramverket är en konstruktion från socialdemokratiska minoritetsregeringar, som enkelt uttryckt, innebär att det finns ett tak för hur stora statens utgifter får vara, men inget golv för hur mycket statens inkomster kan minskas.

Om oppositionen fortsätter att vara överens om nej till jobbskatteavdrag, en linje som även Sverigedemokraterna stödjer, riskerar regeringen Reinfeldt att inte få sin budget genom Riksdagen.