Halv miljon britter strejkar

2:01 min

Stora delar av Storbritannien kommer att lamslås när mer en halv miljon människor i dag går ut i strejk i protest mot föreslagna nya pensionsvillkor. Skolor kommer att stängas, det väntas kaos på flygplatser och polisarbetet kan påverkas.

Det är regeringens förslag att offentliganställda ska arbeta längre, betala in mer till sin pension för att i praktiken få lägre pension i slutänden, som väckt ilska.

Pension ska enligt förslaget baseras på inkomster från hela yrkeslivet och det innebär i praktiken en sänkning jämfört med idag.

Hur många som går ut i strejk vet vi inte ännu, det är upp till varje person ta ett eget beslut. Men nu talas det om omkring 600 000 som kommer att strejka. Många av dem kommer att delta i demonstrationer under dagen.

Främst är det lärare som berörs. Tusentals skolor i England och Wales kommer att vara stängda, vilket innebär att miljoner föräldrar måste vara hemma från jobbet, eller ordna barnomsorg på annat sätt.

För turister och brittiska resenärer kan strejken ställa till det på flygplatser och båtterminaler, eftersom tusentals tulltjänstemän är i strejk.

Köerna väntas bli långa för dem som ska in i landet, resorna från Storbritannien ska inte påverkas. Även anställda inom domstolsväsendet, polisen, arbetsförmedlingen och skattekontor är medlemmar i ett av de fyra fackförbund som röstat om att gå ut i strejk.

Det finns risk för att strejken kommer att påverka företag kraftigt. Det säger David Frost, generaldirektör för Brittiska handelskammaren

– Det faktum att tusentals skolor kommer att vara stängda och föräldrar måste vara hemma och inte kan gå till jobbet kommer både företagen och de själva att förlora pengar på, säger David Frost.

Enligt regeringen är förändringarna kring pensionerna ett måste för att rädda brittisk ekonomi.

Strejken pågår bara i dag, men om det inte blir någon framgång i de samtal som förs mellan regeringen och fackförbunden kan det bli en utökad strejk i höst - och då talas det om miljoner som skulle strejka.