”Sänk studiestödet för humanister”

2:24 min

Svenskt näringsliv vill sänka studiestödet för ”lågproduktiva utbildningar”, alltså utbildningar som inte alltid leder till jobb. Särskilt humaniora och konst pekas ut i en ny rapport.

Det är svårare att få jobb direkt efter utbildningen för en filosof än vad det är för en ingenjör, visar en ny rapport från arbetsgivarnas organisation Svenskt näringsliv.

– En tredjedel har inte ett för utbildningen relevant arbete fem år efter examen, säger nationalekonomen Malin Sahlén.

Därför borde man enligt rapporten sänka studiebidraget för högskoleprogram inom konst och humaniora och i stället höja lånedelen i studiemedlet.

– Då får man signaler om att utbildningen inte kommer att ge så stora chanser i framtiden, säger Malin Sahlén.

Så det ska löna sig mindre att studera till exempel teatervetenskap?

– Nej jag tycker det ska löna sig mer att läsa teatervetenskap, men vi behöver inte dubbelt så många teatervetare än vad som efterfrågas.

Svenskt näringsliv vill inte peka ut några enskilda program där man borde sänka studiebidraget.

Men inom humaniora och konst finns till exempel programmen för blivande språkvetare, regissörer, musiker, lingvistiker och operasångare.

– Det handlar inte om att styra bort folk utan att ge signaler så att de kan göra ett medvetet val; så att de tänker på sin egen framtid.

I rapporten kritiserar Svenskt Näringsliv det organisationen kallar för slöstudier eller lågproduktiva utbildningar. Som exempel nämns en litteraturkurs om Harry Potter vid Linnéuniversitetet i Växjö:

– Harry Potter och hans världar är en sådan utbildning som är roligare än vad den är en investering, säger Malin Sahlén.

Ett annat förslag är att högskolor med så kallade lågproduktiva utbildningar ska få mindre pengar från staten.

Men idéerna från Svenskt Näringsliv väcker starka reaktioner.

– Jag blir oerhört häpen när jag hör ett sådant här förslag. Det vore väldigt märkligt om man från Svenskt näringsliv inbillar sig att den här typen av yrken inte behövs i ett modernt humanistiskt demokratiskt samhälle. Det är skrämmande tycker jag, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson