Flera döda i Georgien trots vapenvila

Trots ett avtal om vapenvila fortsätter dödandet i Sydossetien i Georgien. Under natten till måndagen dödades flera personer i den fredsbevarande styrkan som finns i området.

Kampen om Sydossetien fortsätter mellan sydosseterna själva som vill tillhöra Ryssland och georgiska styrkor.

Sydossetien tillhör formellt Georgien men invånarna pratar ryska och har ryska pass. Georgiens nyvalda president Saakasjvili vill ena landets republiker under centralregeringen.

Lyckades med en delrepublik
I våras lyckades han med en delrepublik, Adjarien men i Sydossetien har den unga presidenten stött på stora problem.

I förra veckan dog flera människor i strider. Natten till i lördags inleddes en vapenvila men den vapenvilan har redan brutits ett par gånger.

Omöjligt veta vem som började
Precis som tidigare är det omöjligt att veta vilken sida som började skottlossningen. Men två georgiska soldater i den fredsbevarande styrkan dödades under natten till måndagen.

En rysk officer sa till tv-kanalen Rossija att det värsta nu är att tyngre artilleribeskjutning och inte bara sporadisk skottlossning förekommer.

Försvarsministern beskjuten
Georgiens försvarsminister som färdades i området i helgen säger att han också blev beskjuten av artilleri.

Läget är låst och ingen lösning på konflikten verkar vara i sikte. Sydosseterna har stöd av Ryssland och Georgien vägrar släppa ifrån sig delrepubliken. Georgien vill ha hjälp av EU och USA att lösa konflikten.

Men även om denna konflikt löses kommer president Micheil Saakasjvili ha kvar ett problem. Delrepubliken Abchazien vill också bryta sig loss från centralregeringen.

Även här sätter Micheil Saakasjvili hårt mot hårt och har till och med hotat sänka turistfartyg från Ryssland som kommer till Abchazien utan tillstånd.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se