Riksdagsbeslut om sjukregler väntas i morgon

2:10 min

I morgon väntas den extrainkallade riksdagen besluta om förslaget till förändringar i sjukförsäkringarna. Förslaget drevs i dag igenom i riksdagens socialförsäkringsutskott av de rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna. Det gäller bland annat att personer som i dag inte har rätt till sjukpenning ska få det igen.

– Det här är viktiga förändringar, eftersom de korrigerar några av de fel som uppenbarligen finns i sjukförsäkringsreformen, säger socialdemokraten Tomas Eneroth, som är mycket nöjd i dag.

Även Gunvor G Ericsson (MP) var mycket nöjd.

– Vi hoppas nu få igenom det här förslaget och att regeringen tar till sig den massiva kritik som finns, säger hon.

Riksdagen har egentligen sommarledigt. Men ledamöterna har den här veckan kallats in för att rösta om förändringar av de omstridda sjukreglerna. Att riksdagen extrainkallas är mycket ovanligt.

Redan den 17 juni krävde oppositionen att de så kallade nollklassade, alltså personer som aldrig haft någon inkomst som ger rätt till sjukpenning, ändå bör få ersättning.

Det andra kravet var att de som varit sjuka i sex månader inte som i dag ska tvingas söka jobb på hela arbetsmarknaden, utan att kraven bör vara mer individuellt anpassade.

Innan riksdagen hann rösta om förändringarna för två veckor sedan krävde Gunnar Axén (M), som också är ordförande i socialförsäkringsutskottet, att frågan skulle behandlas en gång till i utskottet, eftersom det hade varit för kort tid för synpunkter från myndigheter och organisationer.

I dag röstade utskottet för förändringarna igen, och om en majoritet i riksdagen går på samma linje i morgon, uppmanas regeringen att förändra reglerna från den 1 januari nästa år.

– De rödgröna och Sverigedemokraterna tog inte vara på möjligheten att hitta en bred uppgörelse i de här frågorna, säger Gunnar Axén (M).

Samtidigt som sjukförsäkringen åter är fokus, publicerar Göteborgs-Posten i dag uppgifter med ett internt regerings-PM som stöd, att det var väl känt för regeringen att ett antal personer kunde komma att ramla mellan stolarna i det nya systemet.

Tomas Eneroth har upprörts av uppgifterna.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen visste om effekterna för nollklassade och ändå har låtsats som om man inte kände till problemen, säger han.

Gunnar Axén har tidigare sagt att alla konsekvenser inte gick att förutsäga.

– Jag har inte läst den promemorian och kan därför inte kommentera den. Det är en fråga som du får ställa till regeringskansliet, säger han i dag.

Men varken statsministern Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, eller förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson vill kommentera promemorian från 2009 om sjukförsäkringen.