Svenska finansbolag polisanmälda i Norge

Norges finansinspektion, Finanstilsynet, polisanmäler Handelsbanken och flera finansföretag för brott mot bestämmelserna för kortfristig försäljning av värdepapper.

Handelsbanken, Nordea Bank Norge, Swedbank-ägda First Securities och norska Fondsfinans har inte haft tillräcklig kontroll över att kunder verkligen ägt eller haft tillgång till de aktier som såldes via dem.

Finanstilsynet säger att det inte heller är första gången som företagen slarvat.

– Värdepapper kan bara säljas om kunderna har tillgång till aktierna. Dessa fyra företag har inte haft tillräckligt kontroll över den tillgången, säger Geir Holen, sektionschef på Finanstilsynet, till TT.

Granskningen påbörjades efter leveransproblem av aktier under april 2010 efter en emission i företaget Reservoir Exploration Technology (RTX).

Flera av de utpekade finansbolagen, dock inte Svenska Handelsbanken, har fått liknande kritik tidigare. Med polisanmälan vill Finanstilsynet sända en tydlig signal om vikten av god kontroll.

– Det kan annars bidra till att sänka tilliten för värdepappersmarknaden. Det är viktigt rent samhällsekonomiskt att den fungerar effektivt, säger Holen.


TT