Skottdramat i Norrköping

Allt fler gängmedlemmar beväpnar sig

1:59 min

Det har skett en upptrappning av våldet mellan de kriminella gängen i Östergötland. Den senaste skottlossningen i Norrköping är bara en av flera allvarliga händelser och allt fler gängmedlemmar beväpnar sig.

– Vi ser ju allvarligt på att man beväpnar sig och är beredd att använda vapen mot andra människor. Det här måste vi stävja så fort som möjligt, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten vid polisen i Östergötland. 

Sedan slutet av förra året har polisen sett en upptrappning mellan de kriminella gängen i Östergötland. Ett tydligt tecken är att flera gängmedlemmar beväpnar sig. Sedan april har polisen tagit i snitt ett vapen i veckan i beslag. Utvecklingen oroar Robert Kalmendal:

– Vi har en oro för den våldsspiral som är. Vi noterar den även då genom de många skjutvapenbeslag som vi gör. 

Den senaste skottlossningen i Norrköping är bara en av flera skottlossningar som brutit ut mellan gängmedlemmar. Personer har blivit skottskadade, men hittills utan någon dödlig utgång.

– Vi har nog uppemot tio händelser där skott avlossats mot lägenheter, mot personer och mot fordon, som vi arbetar med. Och under våren har det ju varit ett flertal i Norrköping.

Bakgrunden till striderna är enligt polisen försöken att etablera sig och ta kontrollen över exempelvis narkotikahandeln.

– Den största delen av den grova organsierade brottsligheten är ju förankrad i narkotikan. Och självfallet är den marknaden lukrativ och där slåss man ju.

Kan vi prata om ett gängkrig eller hur ska man beskriva situationen?

– Det är flera nätverk som kommer samtidigt och försöker ta plats. Det är kanske tre, fyra nätverk som slåss om samma marknadsandel och då blir det för många spelare på en begränasad yta.