Bedrägerier med sms-lån ökar

2:01 min

De senaste veckorna har anmälningarna om bedrägerier med sms-lån ökat hos Stockholmspolisen.

På skrivbordet hos Björn Seeth, bedrägerisamordnare i Stockholm, ligger ett tjugotal anmälningar som väntar på att handläggas.

Samtliga kom in under den senaste veckan och så har det sett ut i flera veckor. För ett tag sedan hade han endast några enstaka fall i månaden.

Ofta uppdagas sms-bedrägerierna efter att den drabbade fått hem en faktura, ett brev från kreditupplysningen eller inkasso.

Bedragaren har då registrerat ett kontantkort i någon annans personnummer och sedan gått in på ett sms-låneföretags hemsida. Där har den stulna identiteten kopplats till bedragarens bankkonto dit sms-lånet betalats ut.

– De som drabbas blir alltid väldigt oroliga. Sedan kommer problemen med att göra en polisanmälan, säger Björn Seeth.

De som fått sin identitet stulen slipper själva betala tillbaka lånet. Pengarna som betalats ut står sms-låneföretaget för.

Det sms-låneföretagen kan göra är att jämföra namnet på kontantkortet med kontoinnehavarens.

Sms-låneföretaget easycredit.se är ett företag som har varit utsatt för bedragare som använt sig av en annan persons identitet.

- Vi spärrar eventuella personnummer och mobilnummer, så att inte den drabbade personen råkar ut för samma sak igen, säger informationschef Markus Eriksson.

Bedrägerier med sms-lån har enligt Björn Seeth på Stockholmspolisen gått i vågor. Vad som orsakat den senaste topp vet han inte.