Grekland stoppar Ship to Gaza-konvojen

1:16 min

Grekland har beslutat att stoppa Ship to Gaza-konvojen från att lämna landet. I dag lämnade ett av fartygen med främst amerikanska aktivister ombord hamnen i Aten, men hindrades av grekiska kustbevakare som färdades i gummibåtar, så kallade zodiaker, från att fortsätta.

Den svenska läkaren Charlotte Wiktorsson är ombord på det stoppade fartyget som nu har tvingats in till land någonstans i Grekland.

– Just nu lägger vi till vid kaj, men vi vet inte någonting om vart vi är, för de har fört oss någon annanstans. De två zodiakerna med kommandosoldater är på väg, säger hon.

Var de är eller vad som kommer att hända vet Charlotte Wiktorsson inte, men en sak är säker och det är att Ship to Gaza-konvojen inte kommer att lämna Grekland de närmaste dagarna efter att Grekland utan att förklara varför förbjudit all fartygstrafik till Gaza.

Det var under förra årets Ship to Gaza som israelisk militär bordade fartygskonvojen och nio aktivister dödades. Men i årets aktion är det inte säkert att man ens kommer att kunna lämna de grekiska hamnarna.

För det var alltså nu i eftermiddags som skeppet med amerikanska aktivister och den svenska läkaren Charlotte Wiktorsson kastade loss för att bli upphunna av beväpnad grekisk kustbevakning i små gummibåtar någon sjömil ut till havs.

– Jag såg bara den ena zodiaken och de är ju inte stora, men de var fullpackade, jag räknade till tolv stycken som stod upp i den här med sina vapen riktade. Redan från början när vi såg dem på avstånd så stod de upp med vapnen riktade mot oss, säger Charlotte Wiktorsson.