Ship to Gaza-beslutet på regeringsnivå

1:32 min

Grekiska myndigheter har gripit kaptenen på ett av fartygen i Ship to Gaza-konvojen. I går hindrades det första fartyget att lämna grekiska vatten och fördes till ett militärområde i Atens hamnstad Pireus.

Kaptenen misstänks hu för att ha lämnat hamnen utan tillstånd och för att ha äventyrat de 36 passagerarnas liv. Kaptenen ska förhöras i domstol på tisdag.

Grekland beslöt i går att förbjuda Ship to Gaza-konvojen från att lämna grekiskt territorialvatten. Kustbevakningen tvingade ett fartyg med amerikanska aktivister att vända. Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, tackade Grekland för de åtgärder de vidtagit för att stoppa aktivisterna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det har inte hänt mycket. Vi vet att vi är på ett militärt område som är avspärrat, någonstans nära Piraeus.

Charlott Wiktorsson vet inte när Ship to Gaza-konvojen får lämna grekiskt vatten. Hon tror inte att det kommer att ske de närmaste dagarna.

–Vad som har hänt hela tiden är att man ber mer och mer saker, man hittar konstiga saker, man vill ha papper på det. Det är hela tiden ett uppskjutande av att vi får fria papper.

Någon förklaring till varför konvojen inte får lämna grekiskt vatten har aktivisterna inte fått. I ett uttalande skriver den grekiska regeringen att förbudet är ett försök att förhindra brott mot Israels havsblockad, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Den grekiska regeringen har också varnat för att ett större havsområde i östra Medelhavet kommer att övervakas för att kontrollera fartyg som försöker delta i Gaza konvojen.

– Vi kan sitta fast till döddagar om det här löper på. Det ligger på regeringsnivå. Borgmästaren var här i går i den lilla staden där vi tycks ligga och talade om sin solidaritet med Gaza mot Gaza-blockaden och om det hängde på honom så skulle vi få åka i morgon. Men det är på regeringsnivå det ligger.