Ja till fortsatt stöd för Grekland

2:05 min

Euroländernas finansministrar enades i kväll att betala ut den femte delen av det grekiska nödlånet på 12 miljarder euro. Nu väntar arbetet med att ta fram ett helt nytt räddningspaket åt det skuldtyngda landet.

– Grekland har levererat, nu är det dags för Europa och resten av världen gör detsamma sade den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou när han i går talade vid ett möte vid Socialistinternationalen.

Och Europa har nu levererat. Efter en telefonkonferens under kvällen enades de 17 euroländernas finansministrar officiellt om att ge grönt ljus för den femte delutbetalningen av nödlånet till Grekland. En utbetalning på sammanlagt 12 miljarder euro, nästan 110 miljarder kronor.

Det grekiska parlamentet röstade i veckan, under massiva och stundtals våldsamma protester, igenom det sparpaketet på närmare 250 miljarder kronor som EU och IMF krävde för att fullfölja utbetalningarna av lånet.

Nu fortsätter arbetet med att skapa helt nytt stödpaket till landet, ett paket som troligtvis kommer att bli ungefär lika stort som det första på 110 miljarder euro eller cirka 1 000 miljarder kronor.

En stötesten har varit om och i så fall hur privata långivare ska bidra. Framför allt den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som är pressad av en hemmaopinion som är negativ till att tyska skattepengar ska gå till Grekland, har förespråkat att de privata investerarna måste vara med och betala.

Förhoppningen är att banker och andra investerare frivilligt ska gå med på en förlängning av skulderna, att de ska köpa nya grekiska statsobligationer när de gamla löper ut.

Både Frankrikes och Tysklands regeringar har gjort preliminära överenskommelser med banker om att flytta fram löptiden för grekiska obligationslån.

Mer om hur nästa grekiska stödpaket kommer att utformas lär beslutas den 11 juli då euroländernas finansministrar träffas på nytt.