Mladic väntas bojkotta förhandlingarna i Haag

1:55 min

I dag är det återigen dags för den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic att ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag. Den 69-årige före detta generalen förväntas i dag svara på hur han ställer sig till anklagelserna mot honom. Men Mladic har uppgett att han planerar att bojkotta dagens förhandlingar.

– Hela världen vet vem jag är - jag är general Ratko Mladic, sa den misstänkte krigsförbrytaren vid det inledande förhöret i Haag för en månad sedan.

Men i dag kommer den åtalades stol kanske att stå tom. Mladics serbiske advokat Milos Saljic uppger för AP att den före detta bosniskserbiske överbefälhavaren planerar att bojkotta dagens förhandlingar om han inte får välja sina egna försvarsadvokater. Domstolen bad förra veckan om mer tid för att gå igenom den lista på advokater som Mladic lämnat in till rätten.

Ratko Mladic är åtalad på elva punkter för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Åtalet gäller bland annat massakern på runt 8 000 muslimer i Srebrenica 1995. Rättegången väntas ta flera år och skulle Mladic dömas riskerar han livstids fängelse.

Skulle han vägra komma i dag så kommer domstolen mena att han inte anser sig skyldig till anklagelserna. Att han skulle anse sig skyldig är osannolikt. Under det första förhöret kallade han anklagelserna mot honom för avskyvärda, och sa att han aldrig hört de "monstruösa orden" tidigare.

Vid förra förhöret var det också mycket fokus på Mladic hälsa. Han sluddrade emellanåt på talet och bakom stängda dörrar fick han redogöra för sitt hälsotillstånd inför rätten.

Mladics advokat visade upp dokument som sägs styrka att den förre generalen för två år sedan genomgick en flera månader lång behandling för lymfkörtelcancer. Advokaten har också sagt att Mladic knappast kommer överleva rättegången, som väntas ta flera år att slutföra.