Två svenska journalister fängslade i Etiopien

2:01 min

Två svenska journalister har gripits i regionen Ogaden i Etiopien. Enligt uppgifter från gerillan ONLF har männen gripits av den etiopiska armén. Männen uppges vara lindrigt skadade och i fängsligt förvar.

– Vi vet inte så mycket mer än att de är anmälda försvunna och är saknade sedan 27 juni och inte har hörts av sedan dess. Vår ambassad i Addis Abeba ska undersöka och försöka bekräfta dessa uppgifter och se vad som kan göras, säger Cecilia Julin, som är kommunikationschef på utrikesdepartementet.

Frilansjournalisten Johan Persson, 29 år, och fotografen Martin Schibbye, 30 år, åkte till Etiopien för att rapportera från Ogaden-regionen vid gränsen mot Somalia.

De skulle vara inbäddade med gerillan ONLF, Ogadens nationella befrielsefront.

I ett pressmeddelande skriver gerillans organisation i Storbritannien att en pro-etiopisk tidning publicerat namn på svenskarna och uppgett att de gripits av den etiopiska armén i samband med en sammandrabbning mellan militären och rebellerna i Ogaden.

I tidningen ska det också ha publicerats uppgifter om att svenskarnas guider har dödats.

En regeringstalesman har bekräftat för nyhetsbyrån Reuters att männen är i fängsligt förvar. Enligt nyhetsbyrån ska svenskarna ha lättare skador. Men på utrikesdepartementet har man alltså inte kunnat kontrollera uppgifterna än.

Ekots medarbetare Anna Roxvall, som arbetat tillsammans med de båda journalisterna och som skött kontakterna med dem under resan, var den som senast pratade med dem.

– Senast jag var i kontakt med dem var den 27 juni och då hade de precis kommit in i Etiopien och då hade de varit förföljda av en bil, men det hade gått bra. Sedan hade vi bestämt att de skulle höra av sig var tredje dag, och det har de inte gjort. Jag har försökt att nå dem de senaste dagarna och inte kommit i kontakt med dem, säger Anna Roxvall.