Iran skärper kontroll av människors klädsel

1:51 min

I Iran har myndigheterna skärpt kontrollen av hur människor går klädda. Tusentals nya sedlighetspoliser har placerats ut i Teheran och ett nytt förbud är att män inte får bära halsband.

Mer än 70,000 så kallade sedlighetspoliser har placerats ut i huvudstaden Teheran för att se till att invånarna klär sig enligt regeringens direktiv.

Kvinnor kommer att arresteras om deras kläder är åtsittande och visar figuren alltför tydligt. Män kommer att stoppas om de bär halsband eller har olämpliga frisyrer.

Myndigheterna har gett trafikpolisen befogenheter att kontrollera även klädsel på trafikanterna. Bilar kan stoppas och hållas kvar i över en vecka om chauffören eller passagerarna inte följer reglerna för korrekt klädsel.

Just nu diskuteras en händelse flitigt i landet, en gruppvåldtäkt i en mindre stad i den centrala delen av Iran.

De kvinnliga offren överfölls av ett antal män när de befann sig på en fest tillsammans med sina egna män. Våldtäktsmännen tvingade kvinnornas män under hot att se på när våldtäkten begicks.

Våldtäkterna var välplanerade och männen gjorde inga försök att dölja sina handlingar, berättar Asiyeh Amini, journalist och kvinnoaktivist numera bosatt i Norge. Och det behövdes inte heller.

Myndigheterna förnekar inte våldtäkterna men i stället för att fördöma brotten menade de att kvinnorna inte har följt den islamska republikens regelverk för klädsel. Därför blev männen lockade till att våldta dem.

Asieyeh Amini menar att myndigheterna i Iran därigenom gav sitt stöd till gruppvåldtäkten. I stället för att ge sina invånare trygghet har Iran blivit ett land där kriminella och våldtäktsmän kan känna sig säkra, säger hon.