
EU vill sänka priset på mobilsurf
Det kommer bli betydligt billigare att surfa med mobil eller läsplatta inom EU. För konsumenterna innebär EU-avtalet en halvering av kostnaderna och för de svenska mobilföretagen är det ett välkommet beslut, som väntas tas i veckan i Bryssel.
– Vi har alltid tyckt att de här priserna har varit alldeles oskäligt höga och EU har sänkt de tidigare och vi välkomnar de besluten och tycker att det är jättebra att EU går in och tvingar ner priserna i riktning mot rimliga nivåer. Den kritik vi har haft har varit att det inte har varit tillräckligt, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på mobilföretaget 3.
Många svenskar har kommit hem från semestern och fått mobilräkning på tiotusentals kronor efter att ha surfat på mobiltelefonen utomlands. Men det vill EU-kommissionen förändra genom att lägga ett tak på priserna som de europeiska mobilföretagen får ta ut per megabyte.
I dag kostar det i genomsnitt 18,20 kronor per megabyte och om förslaget antas kommer det att innebära en halvering av priserna per megabyte från och med Juli 2012. Priserna ska sedan sänkas ytterligare och från och med 2014 ska det kosta 4,60 per megabyte. Erik Hörnfeldt på 3 förklarar varför det har varit så dyrt att använda mobilt Internet förut:
– Det är så enkelt att det är väldigt många fler svenskar som åker till Spanien än spanjorer som åker till Sverige och när vi förhandlar priser för att våra kunder ska kunna använda Internet när de är i Spanien så får vi ett prisförslag tillbaka och i stort sätt ett befäl att antingen tar ni detta eller så kan era kunder inte använda mobilen när de är i Spanien.
– Tidigare, innan EU började reglera priserna så var det högsta priset en operatör som tog 14 Euro per megabyte. Det var grov stöld! säger Erik Hörnfeldt.
Fakta: Här gäller eurotaxan på mobiltelefoni
Den 1 juli sänkte EU avgiftstaket för mobiltelefoni. Den så kallade eurotaxan gäller i följande länder:
Azorerna
Belgien
Bulgarien
Cypern
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Franska Guyana
Grekland
Guadeloupe
Irland
Island
Italien
Kanarieöarna
Lettland
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Madeira
Martinique
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Réunion
Rumänien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Åland
Österrike
Källa: EU-upplysningen (TT)
Fredrik Nilsson
Ekot