Reinfeldt: Rusta Sverige för att bli äldre

1:30 min

I framtiden kan pensionsåldern bli allt mer flexibel och gränsen mellan arbetande och pensionär kan komma att helt suddas ut. Det är en av utmaningarna som Sverige och resten av världen står inför i takt med att befolkningen åldras, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på dagens presskonferens i dag.

 – Vi har haft ett kollektivt synsätt att när man passerar ett visst datum, så övergår som man människa från ett stadium till ett annat.  Väldigt många som når den där magiska dagen är själva i växande grad irriterade över att bli stämplade med något man själv inte känner sig trygg med. Förutsatt att man kan vara frisk och få ha hälsan, så tror jag att det blir allt mindre logiskt att använda begrepp som pensionär, framförallt om vi får pigga 90-åringar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen.

I Almedalen i dag valde statsminister Fredrik Reinfeldt att fokusera på framtiden och de utmaningar som världens befolkning står inför, bland annat att vi blir allt fler och allt äldre.

Hur ska framtidens välfärd fungera när är en stor del av befolkningen är pensionärer betydligt längre än vad de är unga – det är sådana frågor som regeringens framtidskommission nu ska arbeta med.

Men det dröjer åtminstone fram till nästa val innan vi får se några konkreta politiska förslag.

– Det här är ett sätt teckna en värld i förändring och hur det påverkar såväl ett öppet Sverige som omvärlden, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.  

Vill du se frågor om hållbar tillväxt i nästa valrörelse?

Ja, jag tror att det är läxan för hela världen. Blir vi allt fler, då måste vi bli det på ett sätt som både är hållbart och som använder tillväxten på ett inkluderande sätt, säger Fredrik Reinfeldt.