Forskning väcker hopp för par som fått missfall

2:09 min

Det finns ännu ingen bevisat effektiv behandling för kvinnor som får upprepade missfall, men chansen att bli gravid och föda ett barn är lika stor för de kvinnor som haft flera missfall som för dem som aldrig drabbats. Det visar ännu opublicerade data som presenterats på den pågående fertilitetskongressen i Älvsjö.

– Det huvudsakliga budskapet är att tiden till en påföljande graviditet inte är mycket annorlunda än för friska, unga kvinnor, säger doktor Stef Kaandorp som har gjort studien.

Forskarna studerade drygt 250 kvinnor som fått upprepade oförklarliga missfall för att se hur lång tid det tog för dem att bli med barn igen. Det visade sig att efter två år hade nästan alla, 86 procent, blivit gravida på nytt och 65 procent hade fött en levande baby.

Det här är viktigt att veta för de kvinnor som desperat söker en förklaring till varför de inte blir gravida, enligt Stef Kaandorp.

– Vi ser många kvinnor med oförklarliga återkommande missfall och då är det nödvändigt att avstå från obevisade behandlingar och att ge de här kvinnorna bra råd om deras framtida chanser att bli gravida. Och de är goda, säger Stef Kaandorp.

Ett par procent av kvinnor i fertil ålder får upprepade missfall, säger Stef Kaandorp, och oftast finns ingen tydlig orsak. Det finns inte heller någon bevisat effektiv behandling som motverkar missfall.

I den här studien prövade man att ge blodförtunnande medel, som aspirin, men utan effekt.

Bristen på behandling gör att det är vanligt att kvinnor som vill bli med barn testar alternativmedicin och oprövade metoder. Men det är något som doktor Mariette Goddijn bestämt avråder ifrån.

– Tyvärr händer det alltför ofta. När kvinnor är desperata efter att föda ett barn vill de prova varje läkemedel som finns tillgängligt, säger Mariette Goddijn.

Målet för de holländska forskarna är att sprida informationen om att prognosen för en ny lyckad graviditet är god också för kvinnor med flera missfall. Med den kunskapen ska de kunna känna en större trygghet och självkänsla, som kan vara till hjälp, tror Mariette Goddijn.