Utan datorn stannar OS

Det är inte bara idrottarna som svettas under OS i Aten. Bakom kulisserna jagar tusentals datatekniker sekunder för att på nolltid få ut de enorma mängder resultat som idrottarna presterar på spelen arenor.

Ett modernt OS-arrangemang utgör en ordentlig prövning för alla de datatekniker som arbetar med spelen. Utan de enorma datornätverk som byggts upp bakom kulisserna skulle varken säkerheten eller logistiken fungera under OS.

Men den kanske allra största utmaningen handlar om att kabla ut alla resultat som idrottarna presterar, berättar Mats Alvarsson, systemansvarig på företaget Atos Origin som sköter datornätverken under OS. Och det är ett stressigt arbete:

Svettig sekundjakt
– Det är vi som ska se till att världens 4 miljarder TV-tittare kan få alla placeringar, poäng, höjder och mellantider direkt i rutan utan dröjsmål, berättar han. Och för att det ska funka har vi ungefär en sekund på oss att få ut det till TV-kommentatorerna på arenorna efter att resultatet registrerats.

För att klara av det krävs ett enormt nätverk av automatiserade enheter som registrerar resultaten, mängder med kablar och terminaler som bearbetar, transporterar och presenterar all data för TV:s och radios kommentatorer.

TV-publiken bara början
Samtidigt ska samma resultat in i en enorm databas, som matar uppgifterna vidare till spelens intranät - dit alla de tusentals funktionär och alla andra mediapersoner har tillgång. Och det räcker inte. Tekniken måste dessutom se till att alla data i nästa steg kommer ut på webbplatser och i mobiltelefontjänster, inte bara i Grekland, utan till operatörer i hela världen. Här är målsättningen att resultaten når mottagaren inom någon minut.

– Ibland frågar man sig ju om det är vi eller idrottsmännen som är de mest jagade  här i Aten, skrattar Mats Alvarsson.

Jätteorganisation
Totalt jobbar runt 3000 IT-tekniker under Aten-OS. Att sy ihop alla systemen är en jätteapparat och mycket kan gå fel. Tidigare har det varit datajätten IBM som skött om arbetet, men för andra gången i rad har franska  konsultföretag Atos Origin fått ta över rodret.