flen

Hemundervisning förbjuds - lämnar landet

1:49 min

Sedan 1 juli är det inte längre tillåtet för föräldrar att undervisa sina barn hemma, om det inte finns särskilda skäl för hemundervisning. Den nya skollagen har gjort att familjer lämnat Sverige och flyttat till Finland. Familjen Lanz från Vadsbro utanför Flen är en av dem.

Familjen Lantz från Vadsbro utanför Flen undervisar sina tre barn hemma och det har de alltid gjort.

Det var när äldste sonen Lukas skulle börja på dagis som mamma Jenny och pappa Nicklas kände hur fel det var. Lukas ville inte bli lämnad och de ville inte lämna. Sedan flöt det bara på och när Lukas markerade att han inte ville gå i skolan så började familjen fundera på att hemundervisa honom, och så blev det.

Idag är Lukas tio år och har fått två bröder, ingen av dem har satt sin fot i skolan. Det här är ett val som familjen ständigt får förklara för nyfikna och provocerade medmänniskor. Efter sommaren 2011 kommer de inte längre att kunna välja att hemundervisa barnen i Sverige, det sätter den nya skollagen stopp för.

Därför har familjen alltså bestämt sig för att sälja sitt hus och flytta till Åland, där råder finsk lag och hemundervisning är tillåtet.

Så här förklara Niklas Lantz varför han tycker att det är så viktigt att få ha sina barn hemma.

– Det har med samhällets syn på barn att göra, som jag vänder mig mot. Barn är tomma skal som ska fyllas med något som vuxna tycker är rätt. Barn är ingenting utan de ska bli någonting. Jag tycker att det är jättetråkigt. Jag gillar inte den synen, säger Niklas Lantz.