Nytt fartyg stoppat från att resa mot Gaza

1:38 min

Grekisk kustbevakning stoppade i kväll en svensk-grekisk-norsk passagerarbåt, som ingår i Ship to Gaza, från att lämna hamn. Detta trots att alla tillstånd var klara.

Läkaren Victoria Strand, som ingår i aktionen, berättar att hamnmyndigheterna i Piraeus stoppade båten just när den skulle avsegla.

– Då kom hamnmyndigheterna tillbaka och gjorde en ny inspektion. Denna gång hittade man ett antal punkter att slå ner på, varav flera aldrig någonsin enligt kaptenen har tillämpats på den här typen av båtar, säger Victoria Strand.

I fredags förbjöd Greklands regering tillfälligt skepp att segla från grekiska hamnar till Gaza. Fartyg som trotsade förbudet stoppades och besättningen greps.

Den internationella flottiljen Ship to Gaza består av ett tiotal skepp. Hittills har inget nått Gaza.

Victoria Strand berättar att känslorna var upprörda när den svensk-norsk-grekiska båten stoppades i kväll, särskilt bland den grekiska delen av besättningen.

– I Grekland är det liksom en del av folksjälen att Medelhavet är fritt. Här har vi seglat i fyra tusen år och så vidare. De är oerhört kränkta av att deras båt inte får lämna hamnen, säger Victoria Strand.

Vad ska ni göra nu?
– Vi kommer att driva det här vidare juridiskt inom EU. Med stor sannolikhet kommer vi att få rätt. Om vi sen kommer att segla från Grekland längre fram eller om vi kommer att välja andra hamnar, det får vi avgöra sen.