Svensk teknik kan stoppa luftvärnsrobotar

En ny teknik för att stoppa attacker mot civila flygplan har utvecklats av Saabtech i Järfälla. Civilflygplan ska skyddas mot attacker från luftvärnsrobotar genom skenmål som lurar roboten, skriver tidningen Ny Teknik på onsdagen. Saabtech hoppas mycket på den amerikanska säkerhetsmarknaden.

Efter terrorattacken den 11 september 2001 har säkerhet blivit en mångmiljardindustri. I USA oroar man sig bland annat för missilattacker mot civila flygplan.

– Om man tänker på flygplan som behöver flyga in där det finns hot, är det transportflygplan men även civila flygplan som flyger in politiker eller hjälparbetare, säger Arne Mattsson, produktchef på Saabtech i Järfälla.

Det är målsökande luftvärnsrobotar som avfyras från axeln, som utgör det största hotet mot de civila flygplanen. Det uppskattas att tiotusentals robotar är spridda i bland annat terroristgrupper.

Saabtechs teknik går ut på ett system som själv känner av om det finns ett hot.

Om det gör det, kastas skenmål ut från planet, som ger ifrån sig värmestrålning. De värmesökande robotarna luras då bort från planet.

Eva Axne, som jobbar med luftskydd på Luftfartsinspektionen är det mycket sällan attacker mot civila flygplan.

– Det är oerhört ovanligt. De försök som ändå har skett att skjuta ner plan med markbaserade missiler har skett i områden där det råder krig eller stor oro, säger Eva Axne, som är ansvarig för luftfartsskydd på Luftfartsinspektionen.

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se