Fånge på fartyg i månader utan rättegång

1:26 min

USA har i hemlighet hållit en somalisk man fången på ett av sina örlogsfartyg i flera månader utan att mannen haft möjlighet till att få en advokat. Mannen anklagas för att ha nära band med de terrorstämplade organisationerna al-Qaida och al-Shabaab och ställs nu inför rätta i en civil domstol i USA.

Somaliern, Ahmed Abdulkadir Warsame, som ska vara i 20-års åldern, greps av amerikansk militär, troligtvis i Adenviken utanför Jemen den 19 april i år.

Sedan dess har han hållits inlåst på ett av den amerikanska flottans fartyg i området.

Där har han förhörts och anklagas för att ha hjälpt al-Qaida och den somaliska organisationen al-Shabaab med bland annat krigsmaterial.

Men först efter två månader ska de lagliga rättigheterna till advokat och rätten till att tiga, ha lästs upp för honom, enligt tidningen New York Times.

I måndags flögs den misstänkte somaliern till New York där han i går ställdes inför en civil domstol för sina kopplingar till de båda organisationerna. Han nekar till de nio åtalspunkterna.

Fallet ger en principiellt viktig signal om hur Obama-administrationen tänker hantera personer som grips utomlands misstänkta för att ha någon form av terroranknytning.

Men president Obama får i dag kritik för hur fallet hanterats. Dels från demokrater i de egna leden, men framförallt från republikanskt håll. Flera menar att terrormisstänkta på det här sättet ska ställas för rätta i en militär domstol och inte i en civil.

Den åttonde september fortsätter rättegången mot Ahmed Abdulkadir Warsame.