Ulla Andersson vill leda Vänsterpartiet

1:42 min

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson, vill också bli partiledare i Vänsterpartiet. Hon meddelade nyss att hon kandiderar att efterträda Lars Ohly.

– Jag tycker det är jättebra om medlemmarna i god tid får reda på att det är flera som står till förfogande. Och jag tror att det är bra att ha en öppen och därmed demokratisk process.

Varför skulle du bli en bättre partiledare för Vänsterpartiet än Lars Ohly?

– Jag tror att vi är bra på olika saker, vi är människor. Jag vill gärna förtydliga och förstärka vissa politiska frågor som jag tycker att Vänsterpartiet behöver jobba med.

En idé i Vänsterpartiet är att dela ledarskapet. Hur ställer du dig till det?

– Våra stadgar säger att vi har en ordförande och utifrån det kandiderar jag. Sedan får vi se vad medlemmarna kommer att komma fram till i den frågan. Men jag kandiderar som ensam partiledare i det här läget.

Ulla Andersson är ekonomisk talesperson, sitter i verkställande utskottet och Riksdagen och är alltså i högsta grad ansvarig för Vänsterpartiets politik. I dag pekar hon ut förbättring av villkoren för dem som arbetar med skola, vård och omsorg, som en fråga som måste drivas hårdare.

Nu har alltså två personer utmanat Lars Ohly om partiledarskapet, Ulla Andersson i dag och riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt i går. Jonas Sjöstedt har redan hunnit välkomna Ulla Anderssons ambitioner. Jonas Sjöstedt har pläderat för delat ledarskap, men Ulla Andersson låter mer avvaktande.

Just nu pågår nomineringarna inför kongressen i januari. Avgörande blir hur de största distrikten, Stockholm, Göteborg och Skåne ställer sig i partiledarfrågan. Lars Ohly väntas dra tillbaka sin kandidatur under hösten om han inte har stöd. Och ingen av dem Ekot talat med räknar med att han tar strid.

Flera källor bekräftar för Ekot att det verkställande utskottets majoritet gör bedömningen att Lars Ohly inte kommer att få förtroende att fortsätta.