Staffan Sonnings Almedalenblogg

Effektivitet och ineffektivitet på opinonskarnevalen

Det gäller att sticka ut om man ska slå sig igenom bruset i opinionskarnevalen Almedalen. En del lyckas bra. Till exempel KRIS, Kriminellas Rätt i Samhället. De delar ut små burkar med vita piller utan någon som helst redovisning av vad det är för slags piller. Tanken är att man ska fundera på om man vågar äta dom. Temat är "statligt knark är också knark".  Kampanjen vill få ut att en av de senaste trenderna på missbruksområdet är att knarka Subutex.

Subutex är ett läkemedel som skrivs ut till missbrukare som går i avvänjningsprogram. Den nya missbruksutredningen föreslår att användningen av Subutex i avvänjningsprogram ska öka. Det vore ett katastrofalt beslut, anser Kris. Subutex är i själva verket på väg att slå ut heroinet på missbruksmarknaden. "Vi vet vad vi talar om" står det på dom svarta t-tröjorna med en dödskalle som dom rätt biffiga KRIS-medlemmarna går omkring med här i Almedalen. Rätt effektivt.

Effektivt. Ännu effektivare är nog dom gröna gubbar som går omkring i heltäckande neongröna kroppsstrumpor. Till och med huvudet är täckt. De är omåttligt populära, inte minst bland barn. "Ohyra" står det på bröstet. Problemet är att ingen vet vilka det är och vilket budskap de egentligen har. Det spekuleras friskt. Inte minst på nätet.

Mindre effektivt var det att på gatan vända sig till Sverker Eriksson, en av Sveriges Radios tekniker, och be honom gå till redaktionen och fråga om någon på Sveriges Radio var intresserad av att intervjua infrastrukturministern, när hon provåkt en elcykel. Det var vi inte.