EU OCH GÄVLEBORG

Svenskt kött blir GMO-fritt

1:06 min

Från och med september i år kommer svenska grisar inte längre utfodras med genmodifierade grödor. Enligt LRFs ordförande i Gävleborg - Jan Thorén - innebär det här att i stort sett all produktion av svenskt kött kommer vara fritt från så kallat GMO.

Scan, KLS/Ugglarp och slakterier knutna till Avelspoolen kommer i höst inte längre ta emot grisar som fötts upp med GMO-foder. Slakterierna svarar för 98-99 procent av svinslakten i Sverige, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Den svenska nöt- och lamm produktionen idag helt fri från foder som har genmodifierats, enligt LRF. Däremot använder sig en femtedel av grisbönderna av genmodifierat djurfoder, men det kommer det alltså bli ändring på:

– Allt fläskkött kommer också bli fritt från GMO i uppfödningen, säger LRFs ordförande i Gävleborg Jan Thorén.

I de flesta andra länderna i EU använder man ju GMO. Är det verkligen så smart av svenska bönder att inte hänga med i den här utvecklingen?

– Den frågan ställer vi ju oss också, för det här innebär ju att vi har en dyrare uppfödning i Sverige. Och den som kan ge svaret är ju den som väljer produkterna, säger Jan Thorén.