SVENLJUNGA

Sambo nekas miljonarv

24 år som sambo räckte inte. Laila Kjeller får endast 100 000 kronor av de 4 miljoner som hennes fästman Ture Carlsson lämnade efter sig. Pengarna går istället till Allmänna arvsfonden trots att det var emot Ture Carlssons vilja.

Många minns förra vinterns tragiska dödsolycka på gården Backabo i Håcksvik utanför Svenljunga. 72-åriga Ture Carlsson dog när det snötyngda taket på hans garage rasade in över honom.

Inget testamente var skrivet och hans sambo Laila Kjeller tvingades flytta ifrån gården utan någon rätt till några pengar. Laila Kjeller tycker att det är för jobbigt att vara med i radio men på telefon säger hon att det hela kom som en chock.

– Jag tycker 24 år ihop borde räknas som närstående, säger Laila Kjeller.

Totalt är gården värd fyra miljoner. Pengar som nu går till Allmänna Arvsfonden, emot Ture Carlssons vilja.

- Bara en månad innan han dog sa han att han inte ville att pengarna skulle gå dit, berättar Laila Carlsson.

 Arvsfonden kan avstå från att ta emot arv. Men eftersom Ture inte sagt att hans kvarlåtenskap skulle gå till just sin sambo tycker Kammarkollegiet att det inte räcker för att låta Laila Kjeller ärva.

Laila gjorde ändå en ansökan om att få ta del av arvet och nu får hon alltså veta att hon endast får 100 000 kronor. Bertil Kallner är enhetschef på Allmänna arvsfonden och den som tagit beslutet. Han säger att det inte finns någon skyldighet att ge henne några pengar alls, men att hon får 100 000 kronor för att de tycker synd om henne.

Laila Kjeller känner sig illa behandlad, men tänker inte göra någon överklagan. Det har hon varken ork eller pengar till.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sverigesradio.se