Bedragarnas "Nigeriabrev" allt mer raffinerade

1:54 min

Pengabedrägerier med hjälp av så kallade Nigeriabrev blir allt mer sofistikerade enligt polisen. Flera personer har blivit lurade att betala hundra tusentals kronor till utländska bedragare som utgett sig för att förvalta arv eller dela ut lotterivinster.

Jämfört med tidigare är dessa bedrägerier betydligt mycket svårare att genomskåda.

– Det är som en hel teaterföreställning. Det är väldigt avancerat, det är inte bara så att man skriver brev, man träffar folk också, säger Evert Norberg som är bedrägerisamordnare vid Citypolisen i Stockholm.

Vilka summor har det handlat om för dem som blivit drabbade?

– Från några hundra tusen till över miljonen.

Bedrägerierna är långt ifrån bara massutskick. Den som svarar på e-postmeddelanden med det fantastiska erbjudandet eller ringer ett samtal till numret som nämns får faktiskt svar.

– Ja, det är sant. Du har faktiskt vunnit en miljon pund! säger en kvinna som kallar sig för Mary Taylor när Ekots reporter ringer upp.

Det hon vill är att man ska kontakta en "bank" för att få sin "vinst", något som dock är förknippat med en del ”avgifter” som blir fler och fler utan att någon vinst någonsin dyker upp.

Nu är detta tillvägagångssätt ändå den mer genomskinliga sortens Nigeriabrev som i åratal landat i brevlådor, e-postkonton och mobiltelefoner. Det som polisen märker nu är istället en ny strategi. Bedragarna gör sin hemläxa:

– De har förfinat sina tekniker på att göra det här, säger Evert Norberg.

Bedragarna läser till exempel in sig på det tänkta offrets släktträd för att hitta någon släkting som utvandrat en lång tid tillbaka. Sedan skickas ett brev om att den utvandrade släktingen avlidit och lämnat efter sig en stor summa pengar.

Evert Norberg på Citypolisen ser en stigande trend det senaste året i bedragarnas seriositet och därigenom antalet offer.

– De vi har haft kontakt med har varit medelålders och äldre personer, säger Evert Norberg.

I vissa fall har det gått så långt att offer rest utomlands, blivit visade en kista med falska pengar och sedan lurats till att betala imaginära skatter, avgifter och advokatarvoden.

Brotten är svåra, näst intill omöjliga, att utreda. Bedragarnas konton finns alltid utomlands. Dessutom är det så få som anmäler sådana bedrägerier, tror polisen.

– Man vill inte tala om att man har gått på den här bluffen, inte ens för sina närmaste anhöriga. Man håller det för sig själv, säger Evert Norberg.