Egyptier kräver att rättvisa skipas

2:48 min

I Egypten väntas nya massdemonstrationer i morgon. På Tahrir-torget i Kairo har människor redan börjat samlas. Nu kräver de snabbare reformer, men framför allt att de som dödade mer än 800 demonstranter under revolutionen ställs inför rätta.

Sabahs son var en av dem som dog, och hon fick leta efter honom på bårhuset.

– Det var många lik, det var ungdomar, men vi kände igen honom på hans klädsel. Han hade ett skott här nedanför magen, säger Sabah.

– Det var bara skottet annars syntes det ingenting på kroppen. Men hans ansikte var vitt som en jasmin....

Nu går hon runt på Midan al-Tahrir, Frihetstorget, med sin sons bild i handen. Hon har sex döttrar, och hade två söner. Äldste sonen Mahmoud var tvåbarnspappa och minibusschaufför men han blev skjuten utanför inrikesministeriet i Kairo.

Närmare 850 personer dödades under den egyptiska revolutionen och många tusen skadades. Men ännu har bara en polisman dömts och ställts till svars för dödandet, enligt nyhetsbyrån AP. Det provocerar egyptierna. Tälten som varit borta från Tahrir-torget i flera månader är tillbaka, och ilskan är större.

I Suez har hundratals egyptier kastat sten på polishuset och domstolen, efter att poliser som ställts inför rätta anklagade för att ha dödat demonstranter släppts.

I morgon, fredag, har en rad grupper kallat till nya demonstrationer och den här gången fokuserar vi på rättvisa, säger Muhammed Fouad, en av organisatörerna.

– Det viktigaste är martyrernas blod, straffet, rättegångar. De har skjutit upp inrikesministerns Habib Al- Adlys rättegång i flera månader. Varför? Varför inte börja med en offentlig rättegång som gör oss nöjda? Nu känns det som att de lurar oss, speciellt det så kallade militärrådet.

Fatma Omar från en av ungdomsgrupperna på torget, tycker att det är dags för revolution nummer 2.

– Den andra revolutionen ska börja på fredag. Vi är väldigt stolta över första revolutionen, men alla våra krav har inte uppfyllts. Men nu ska vi ut på gatorna och strejka, precis som vi gjorde i 18 dagar innan Mubarak avgick, säger Fatma.

Sabah, som förlorade sin äldste son under revolutionen håller mest till på torget. Här känns det som om jag mår lite bättre, säger hon, men helst vill hon att de som dödat hennes son och andra demonstranter, får hårda straff.

– Vi vill inte ha fängelsestraff. De kunde ha låtit våra barn sitta i fängelse, då skulle vi åtminstone ha kunnat träffa dem. Pengar kan jag kanske behöva för att uppfostra mina barnbarn, men jag vill ha en rättvis dom mot de som mördade min son, säger hon.