TV: SHIP TO GAZA

Gazapassagerare hemma igen

1:29 min

Salamaah Mahmood från Borås som skulle vara passagerare på fartygskonvojen Ship to Gaza har återvänt hem och landade på Landvetter under förmiddagen, tillsammans med sju andra personer från expeditionen.

Vid lunch landade flera av Ship to Gaza -svenskarna på Landvetters flygplats. Hjälpsändningen har blivit stoppad i Grekland och i nuläget vet ingen av de inblandade hur länge båtarna kommer sitta fast i Atens hamn.

Men Salamaah Mahmood Abdul Karim vill inte prata om ett misslyckande.

– Vi ser inte detta som ett nederlag för Ship to Gaza Sverige över huvud taget, vi ser det som ett misslyckande för Greklands regering.

Varför då?

– Därför att de har låtit Israel bestämma över europeiska lagar. Vi har rätt att röra oss fritt inom EU, samt att lämna en europeisk hamn, oavsett om vi ger oss ut på internationellt vatten eller inte.

Vägrar medge förlust
Salaamah Mahmood Abdul Karim från Borås är trött när hon landar på Landvetters flygplats, Ship to Gaza-aktivisten har enligt egen utsago inte sovit mer än två timmar på tre dygn och det behövs några omtagningar för att orden som kommer ur hennes mun ska bli rätt. Och när hon hittar rätt ord vägrar hon prata om att den avbrutna konvojen som en förlust. Hon och flera av de andra svenskarna som just kommit hem från Grekland pratar om detta som en framgång.

– Så som jag ser det personligen så har vi vunnit debatten, både nationellt och internationellt. Vi kom inte fram till Gaza den här gången, men vi kommer fram nästa gång, säger Salamaah Mahmood Abdul Karim.

Cementföretag drog sig ur
Återvändandet sker efter ett beslut taget av arrangörerna bakom Ship to Gaza. Bakgrunden är de omfattande problem man råkat utför i Grekland då grekiska myndigheter gjort allt för att stoppa båtarna

I går kom beskedet att ett cementföretag efter starka påtryckningar från den grekiska regeringen känt sig tvingat att bryta sitt kontrakt med Ship to Gaza och återbetala förskottsbetalning för cement som skulle fraktas till Gaza.