STORNORRFORS

Webbkameran i fisktrappan igång

1:13 min

Teknikproblem har gjort att många fått vänta, men nu är den i drift. Webbkameran som på nätet, i realtid, visar bild på fisk som går upp i fisktrappan i Stornorrfors.

Peter Stedt på Vattenfall visar kameran som sitter i ett akvarierum med en tjock glasvägg med måtten 2x3 meter. Kameran har monterats för att fiskodlingen i Stornorrfors ska kunna art- och könsbestämma den fisk som passerar upp. I den gamla trappan håvades all fisk för hand i trappans övre ända ut i frihet. I den nya får fisk passera när kvoten av avelsfisk är fylld. Men många sportfiskare och fiskevårdsområden ville också kunna se kameran och från och med i dag är detta möjligt.

Men all fisk som passerar ska räknas och artbestämmas och det är här som den inspelade wäbbkameran kommer till stor hjälp.

Lite skrämmande

Att passera webbkamernans glasruta tar tid för fiskarna, det är först efter många försök som dom tar sig vidare.

Åke Forssén är odlingsledare vid fiskodlingen som har hand om räkning säger till P4 Västerbotten att det fram till den 6 juli passerat cirka 105 fiskar varav 90 lax resterande laxöring.

www.vattenfall.se/fisktrappan är adressen till sidan och där visas även ett räkneverk. Stämmer det som visas så är det idag en bra dag, 31 fiskar (kl 14.00) hade då gått upp det senaste dygnet, varav 10 de senaste 4 timmarna.

Till sportfiskare ger kameran efterlängtad information som kan användas för val av tidpunkt för en fisketur.