25 000 blev av med sjukpenningen under 2010

2:08 min

Försäkringskassan drar in sjukpenningen för allt fler sjukskrivna. Förra året blev 25 000 personer av med sin sjukpenning, och det är 10 000 fler än för fem år sen. Enhetschefen Tommy Sundholm på Försäkringskassan menar att regeringens sjukregler ligger bakom.

– Ja i och med att den nya lagstiftningen infördes så infördes ju också fasta tidsgränser med nya bedömningsgrunder. Och det gör också att vi har blivit mer noggrannare i vår prövning av sjukpenning och arbetsförmåga.

Tommy Sundholm på Försäkringskassan menar att det finns en viss osäkerhet i siffrorna från 2006, men konstaterar att Försäkringskassan allt oftare säger nej och drar in sjukpenning för sjukskrivna. 

Enligt Försäkringskassans statistik fick 15 000 personer nej på sin ansökan eller sin sjukpenning indragen 2006.

Förra året var de 25 000. En av dem heter Mikael Thorén och bor i Helsingborg:

– Jag bröt min högerarm och spräckte mitt bäcken på tre ställen.

Mikael Thorén blev utsatt för ett sprängattentat i november 2009 när han var soldat i Afghanistan. En lokal tolk dog och Mikael Thorén och fyra andra svenska soldater skadades. Han har fortfarande två stycken 13 centimetersskruvar i bäckenet och en metallplatta i armen.

Tre månader efter explosionen ansåg Försäkringskassan att Mikael kunde gå tillbaka till sitt tidigare jobb som lastbilschaufför.

– Ja, jag tänkte det här måste vara ett skämt. Ja, för det var så främmande för mig att jag inte skulle få vara sjukskriven efter det man varit med om och skadorna man hade.

Mikael Thorén är tillbaka, i ett nytt jobb, men han känner fortfarande av sina skador. Det stillasittande jobbet som chaufför gick inte till sist.

Förra året var det 10 000 fler som, likt Mikael Thorén, blev av med sin sjukpenning jämfört med 2006, under samma tid har antalet sjukskrivna totalt sett halverats.

Tommy Sundholm på Försäkringskassan tror att antalet avslag och indragningar av sjukpenningen nu planat ut.

– Regelverket har gällt nu ett par år så jag skulle tro att vi är på en sådan nivå som det kanske kommer att vara fortsättningsvis.