SKADEDJUR

Allt fler vägglöss i Dalarna

1:29 min

Förra året blev ett rekordår för vägglössen, både i Sverige och i Dalarna. Ett av saneringsföretagen i Dalarna var ute på dubbelt så många fall som tidigare.

-- De två senaste åren har det ökat rätt så drastiskt, från tio år sedan var det noll saneringar per år. Idag har vi ungefär en per vecka, säger Anders Brandin.

Flera bostadsbolag i Dalarna har märkt av de ökade problemen. Pernilla Bergkvist är fastighetschef på AB Stora Tunabyggen i Borlänge.

-- Vi märker av en viss ökning av antalet saneringar i vårt bestånd. Vi har hela tiden ungefär tjugo fall som vi jobbar med, säger Pernilla Bergkvist.

Vägglössen har tagit sig hit från utlandet. Anders Brandin på Anticimex:  

-- Vi reser mer och mer. Vi bor på hotell utomlands och vi kommer hem, så stannar den kvar i resväskan, säger Anders Brandin.

Skadedjurbekämpningsföretaget Nomor AB har sett samma tendens som anticimex. Förra året gjorde de 60 saneringar i Dalarna.

--  Det är en fördubbling från 2009 till 2010.

Färre besprutningsmöjligheter
Förr i tiden användes istället farliga gifter som till exempel DDT vid bekämpning vägglöss. Av miljöskäl blir reglerna för vilka bekämpningsmedel som får användas hela tiden strängare, vilket kan ställa till det för skadedjursbekämparna. Magnus Bergsten är operativ driftschef på Normor AB:

-- Vad det gäller alla andra insekter så går det ganska bra. Men det är vägglusen som är problemet, säger Magnus Bergsten.

Dör av värme
Men vägglusen dör när det är 45-50 grader varmt. Idag behandlar man ofta mot lössen genom att placera alla möbler i ett värmetält.

Den som drabbats av vägglöss kan få sova kvar i sin säng som en del av behandlingen, för att locka fram vägglössen.

-- Det kan låta lite makabert, men om man kan sova kvar så ska man göra det. Då går behandlingen fortare, säger Magnus Bergsten.

Lägg väskan i bastun
För den är orolig för att få med sig ovälkomna blodsugare hem från semestern finns det en del tips att tänka på.

-- Se över ditt baggage, placera det högt. Lägg det inte under sängen. Sprid inte kläder över hela rummet. När du kommer hem, bär inte in väskan direkt i sovrummet utan bär ner det och lägg det i tvättmaskinen. Om du har bastu så ska du lägga in det där, säger Anders Brandin på Anticimex.

Och vägglössen kan vara här för att stanna.

-- Jag tror att vi bara ser en början på ett stort problem, säger Anders Brandin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se